Annons

Virginia Woolfs trädgård – berättelsen om Monk’s HouseRen och handfast litterär trädgårdsinspiration

Virginia Woolf vid skrivarstugan i Monk’s House. Till höger: paret Woolfs trädgård i dag.
Virginia Woolf vid skrivarstugan i Monk’s House. Till höger: paret Woolfs trädgård i dag. Foto: Caroline Arber/Westander förlag

Monk’s House i det engelska grevskapet East Sussex är ett underbart ställe att besöka. Där, i Virginia och Leonard Woolfs lantställe, bjuds på både blomsterpassion och litterär inspiration. Kristina Sandberg läser två nya trädgårdsböcker – och längtar tillbaka.

Under strecket
Publicerad

En stenlagd gång genom trädgården i Monk’s House.

Foto: Caroline Arber/Westander förlag

Den blomrika atmosfären som i dag finns i trädgården i Monk’s House är ett resultat av Caroline Zoobs verk.

Foto: Caroline Arber/Westander förlag

Leonard Woolfs kärlek till blommor syns genomsyrar trädgården i Monk’s House.

Foto: Caroline Arber/Westander förlag

Interiör från Vanessa Bells och Duncan Grants hem Charleston.

Foto: Gavin Kingcome /Westander förlag

Bokomslag till ”Charleston, hem och trädgård i Bloomsburygruppens anda”.

Foto: Gavin Kingcome/Westander förlag

Exteriör från Vanessa Bells och Duncan Grants hem Charleston.

Foto: Gavin Kingcome/Westander förlag

Sommaren 2013 besökte jag för första gången Virginia och Leonard Woolfs lantställe Monk’s House, i byn Rodmell, nära Lewes i East Sussex. Det ägs numer av stiftelsen National Trust och är öppet för publik varje eftermiddag sommartid. Jag hade just läst Virginia Woolfs systerdotter Angelica Garnetts självbiografi ”I all välmening”, och höll på med Woolfs dagbok ”Ögonblick av frihet”. Att faktiskt få kliva in makarna Woolfs liksom nedsänkta gröna vardagsrum – älsklingsfärgen som systern Vanessa Bell retade Virginia för – det var speciellt. Med en av guiderna kom jag att prata länge, han var förtjust över att vi hade kommit hela vägen från Sverige och var så intresserade av Woolfs författarskap. Vi pratade också om Angelica Garnett som han nyligen träffat – strax före hennes död. ”Poor Angelica”, sa han med eftertänksamhet, ”hon fick nog inte ett så lyckligt liv.”

Innan vi gick vidare ut i solskenet till den färgsprakande juniträdgården bad han oss att komma på nästa veckas kvällsföreläsning i Monk’s House. Föregående vecka hade Cecil Woolf varit där och berättat om sina minnen av sin farbror och faster. Och i National Trusts lilla museishop låg Caroline Zoobs nyutgivna praktverk om huset och trädgården, som Cecil Woolf skrivit förordet till.

Annons
Annons
Annons