Annons

Vår tid är nuRen njutning – SVT:s nya drama lyser upp höstmörkret

Lars Ring hyllar ensemblen i ”Vår tid är nu”. Bakre raden, stående fr vänster: Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist). Sittande från vänster: Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Helga Löwander (Suzanne Reuter).
Lars Ring hyllar ensemblen i ”Vår tid är nu”. Bakre raden, stående fr vänster: Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren), Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist). Sittande från vänster: Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin /SVT

SVT:s nya storsatsning ”Vår tid är nu” är en välgjord, lagom traditionell och mycket välspelad familjehistoria. Bäst är skådespelarinsatserna, skriver SvD:s Lars Ring.

Under strecket
Publicerad

”Suzanne Reuter är helt magnifik som klanledarinna för familjen Löwander.”

Foto: SVT Bild 1 av 6

Björn Granath i en av sina sista roller. Här med Marika Lindström.

Foto: SVT Bild 2 av 6

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt som unga kärleksparet Calle Svensson och Nina Löwander.

Foto: SVT Bild 3 av 6

Mattias Nordkvist som Gustaf Löwander.

Foto: SVT Bild 4 av 6

Adam Lundgren som Peter Löwander.

Foto: SVT Bild 5 av 6

Peter Dalle som köksmästaren Stig ”Stickan” Backe.

Foto: SVT Bild 6 av 6

Det börjar med en kyss på Kungsgatan på själva fredsdagen den 7 maj 1945. Kökspojken Calle möter överklassflickan Nina och paret tar med sig sin förbjudna kärlek till restaurang Djurgårdskällaren – som var det hela en parafras på Strindberg, stundtals blir det väldigt ”Fröken Julie”-artat. Ja, det är mer arketypiskt än så, här ska svinaherden erövra prinsessan och hela den hierarkiska värld som ett restaurangkök härbärgerar.

Den nya tv-serien ”Vår tid är nu” är en riktigt maffig storsatsning, en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst. Producent är Susann Billberg på Jarowskij. Genren är feel-good på välkänd historisk botten, men försedd med en mängd komplikationer. Finrestaurang Djurgårdskällaren blev ett tillhåll för nazistsympatisörer under kriget och nu står man där med tomma bord. Vad kräver den nya tiden? Under stundom får man en känsla av att kökspojken Carl så småningom kommer att bli en Tore Wretman – att skeendet speglar en sådan karriär. Fast om det vet vi ingenting, vi som bara sett fem delar av serien som kommer att bestå av 20 avsnitt fördelade över två säsonger

Annons
Annons
Annons