Ren förlustaffär att investera i börsens smutsigaste bolag

Stockholmsbörsens fem mest utsläppsintensiva bolag har alla underpresterat brutalt den senaste femårsperioden jämfört med index, skriver Dagens Industri (DI). Även i en internationell utblick syns ett samband mellan höga koldioxidutsläpp och sämre avkastning.

Under strecket
Publicerad
I en internationell utblick syns ett samband mellan höga koldioxidutsläpp och sämre avkastning.

I en internationell utblick syns ett samband mellan höga koldioxidutsläpp och sämre avkastning.

Foto: TT/MARTIN MEISSNER
Annons

Så sent som i går lanserade SSAB, ett av Stockholmsbörsens allra mest utsläppsintensiva företag, en ny hållbarhetsstrategi som ska sänka bolagets koldioxidutsläpp med 200 000 ton till år 2020. Kanske kan det beslutet också få positiva effekter på bolagets aktiekurs. Bolag med höga koldioxidutsläpp i förhållande till omsättning har nämligen visat sig vara en mycket dålig investering de senaste åren, visar DI:s genomgång.

Nu ska det nämnas att SSAB inte är mer utsläppsintensivt än andra stålbolag, faktum är att deras masugnar hör till världens mest effektiva ur utsläppssynpunkt. Men de är likväl ett av nordens allra mest utsläppsintensiva bolag, med sina utsläpp på 6,7 miljoner ton koldioxid under 2014. Från investerarsynpunkt bör det göra att varningsklockorna ringer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons