X
Annons
X

Religiösa ledare styr terrorn i Västeuropa

Den islamistiska terrorn har ökat kraftigt i Västeuropa sedan 2014 – och bakom en klar majoritet av terrorattackerna står religiösa ledare.

Minst två tredjedelar av terroristerna har varit påverkade av imamer som predikat hat, visar en genomgång av rapporter som TT gjort.

Det tydligaste exemplet är kanske attackerna i Barcelona den 17 augusti i år. Terroristerna som utförde dåden hade, enligt polisen, radikaliserats av imamen Abdelbaki Es Satty.

Enligt terrorexpertis är det i hög grad predikanterna som skapat de ideologiska förutsättningarna för våldsdåden som skakat Europa de senaste åren.

En av de mest kända hatpredikanterna är Abu Hamza al-Masri som här leder en bön utanför moskén i Finsbury Park i London i januari 2004. Han är sedan dess dömd till hårda straff i både Storbritannien och USA. Arkivbild.

Foto: John D McHugh Bild 1 av 7

Den islamistiske imamen Abu Hamza al-Masri bedöms ha inspirerat till terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Han sitter nu i fängelse på livstid i USA. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant Bild 2 av 7

Den islamistiska imamen Abu Hamza al-Masri, med en egen livvakt vid sin sida. Han var aktiv i en moské i Finsbury Park i London där han uppmanade sina anhängare att utföra terrorhandlingar. Arkivbild.

Foto: Max Nash Bild 3 av 7

Anjem Choudary, en islamistisk imam, tidigare verksam i en moské i Regent's Park i London. Han tros ha rekryterat minst 100 personer i Storbritannien till Islamiska staten (IS) i Syrien. Han dömdes till 5,5 års fängelse i september 2016. Arkivbild.

Foto: Tim Ireland Bild 4 av 7

Abdelhamid Abaaoud var en av ledarna bakom de blodiga attackerna i Paris i november 2015. Han dödades några dagar senare vid en polisräd. Han tros ha inspirerats av den självutnämnde imamen Khalid Zerkani. Arkivbild.

Foto: Dabiq Bild 5 av 7

Militärer på gatorna har blivit en allt vanligare syn i dagens Västeuropa. På bilden syns belgiska armésoldater utanför en domstol i Bryssel i juni 2016. Domstolen skulle ta ställning till om den misstänkte terroristen Mohamed Abrini skulle utlämnas till Frankrike. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo Bild 6 av 7

Barcelona 21 augusti 2017. Människor sörjer offren för terroristattacken där 16 personer dog. De islamistiska terrorattackerna har ökat kraftigt i antal i Västeuropa sedan 2014. Arkivbild.

Foto: Santi Palacios Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X