”Religiösa friskolor – en fristad i hatsamhället”

I en tid där religiösa människor utsätts för ett ständigt ifrågasättande, hat och hot och rädsla att visa sig i vissa sammanhang – då kan de religiösa friskolorna vara en fristad. Det skriver Aisha Lundgren Aslla, pedagog och lärarutbildare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hussein Ibrahim, rektor, och Roger Lindquist, biträdande rektor, på den muslimska friskolan Al-Azhar-skolan i Vällingby under tisdagens pressträff angående skolbuss med flickor och pojkar på olika platser.

Foto: Pontus Lundahl

Aisha Lundgren Aslla

Foto: Privat
Annons

De senaste dagarna har folk från höger och vänster tävlat om vem som mest förfäras över ”de religiösa” och vem som mest vill förbjuda religiösa friskolor. Klippet från den ”religiöst segregerade skolbussen” har delats flitigt med tillhörande aggressiva uttalanden om skolan ifråga. Trots att det snabbt avslöjats att det inte rörde sig om någon religiöst sanktionerad könssegregering (stökiga pojkar hade placerats längst fram och flickorna satt sig bak i bussen och detta system hade blivit en rutin). Trots att skolledningen sagt att de absolut inte ville ha någon könssegregering, så har hatet fortsatt flöda i kommentarsfälten och inga ursäkter för falska anklagelser dykt upp.

Att anti-muslimska grupper går igång och skapar drev är förväntat men islamofobin är nu så normaliserad att många fler dras med per automatik. ”En muslimsk skola har gjort fel! Stoppa, förbjud, stäng ner!” Till och med Sveriges statsminister går ut och kallar busshändelsen ”avskyvärd” utan att kolla fakta. Det måste bli ett slut på detta vansinne!

Annons
Annons
Annons