Annons

Religionskritiker ofta främlingsfientliga

Kopplingen mellan religionskritiker och främlingsfientlighet debatteras allt mer. Nu visar vetenskapliga studier att det bland svenska folket finns en koppling mellan och negativa attityder till islam och främlingsfientlighet. Det skriver Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap.

Publicerad

I den allmänna debatten har förbundet Humanisterna relaterats till fenomenet religionskritik och främlingsfientlighet. På Svenska Dagbladets Brännpunkt (23/10) har Malin Jonason – som hoppat av från förbundet Humanisterna – jämfört förbundets religionskritik med främlingsfientlighet och intolerans. På DN debatt (11/9) har etikforskaren Elisabeth Gerle länkat förbundet Humanisternas och Sverigedemokraternas renhetsideal om ett enhetssamhälle till varandra.

Trots den aktuella debatten har förvånansvärt lite kraft ägnats åt vetenskapliga studier av religionskritiker. Först nu presenteras en vetenskaplig studie av religionskritik bland svenska folket. Detta görs av Surveyinstitutet på Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar som genomfört Survey 2009, en vetenskaplig frågeundersökning av ett representativt urval av svenska befolkningen mellan 15–85 år.

Annons
Annons
Annons