”Religionsfriheten är underordnad S i Sverige”

Tiden är inne för Stefan Löfven, Socialdemokraterna och de andra politiska partierna att lämna kyrkan och dess inre angelägenheter i fred. Precis som i varje sunt demokratiskt samhälle, skriver Linus Rehn, KDU, i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Johan Nilsson/TT

Linus Rehn

Foto: Pressbild
Annons

Det är oroväckande att läsa svaret till min debattartikel om Stefan Löfvens kränkning av religionsfriheten, skriven av Philip Botström som är ordförande för SSU och socialdemokratiska nomineringsgruppens ordförande Jesper Eneroth (30/6). De bekräftar nämligen att Socialdemokraterna inte kan skilja mellan deras maktutövande i staten och den sedan 17 år tillbaka icke-statliga Svenska kyrkan. De bekräftar också att inte enbart Stefan Löfven är ute och gör ett enskilt misstag när han kränker religionsfriheten, utan att det är hela socialdemokratiska partiets politik.

Botström och Eneroth menar bland annat i sin replik att Löfven uttalade sig som kyrkomedlem och partiordförande, och inte som statsminister. Det är naturligtvis nonsens. Så länge Löfven är vald till Sveriges statsminister representerar han det ämbetet, och det var givetvis också som statsminister som han intervjuades. Det var också som statsminister han berättade när präster i kyrkan ska få sparken enligt honom och regeringspartiet Socialdemokraterna. Genom att byta regering snarast vill vi i KDU och KD dock hjälpa Botström och Eneroth i deras strävan att befria Löfven från bördan att kopplas till ämbetet som statsminister, så att han fortsättningsvis kan uttala sig som enbart inaktiv kyrkomedlem.

Annons
Annons
Annons