EcstasyRelationsroman som aldrig når de starka känslorna

Isabelle Bervenius är född i Uppsala 1990. Vid sidan om skrivandet arbetar hon som utredare på Inspektionen för vård och omsorg.
Isabelle Bervenius är född i Uppsala 1990. Vid sidan om skrivandet arbetar hon som utredare på Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Joel Nilsson

Isabelle Bervenius debutroman är en rusig berättelse om livet kring Södertörns högskola. Romanen glimrar till i sin skildring av Stockholm, men Rebecka Bülow irriterar sig på att så lite överlämnas åt läsaren.

Under strecket
Publicerad
Polaris
Foto: Polaris
Annons

Titeln på Isabelle Bervenius debutroman ”Ecstasy” skapar förväntan på någon slags drogskildring. Men under läsningen blir jag överraskad. Huvudpersonen Miranda har visserligen partyknarkat en del. De stora frågorna i hennes tillvaro handlar dock om relationerna till män.

Miranda är i sena tjugoårsåldern och träffar regelbundet sportiga Isak för att ligga. Ungefär samtidigt som han uttrycker en längtan efter att bli ihop så börjar Adrian i Mirandas klass på Södertörns högskola. Hon faller pladask. Vem ska hon välja, snälla Isak eller mystiska Adrian? Hon slits mellan männen samtidigt som bästisen Moa glider undan i familjelivet. Isabelle Bervenius skriver detaljerat om föremål och miljöer. Jag roas av hur hon låter sin huvudperson sexualisera män, som en parodi på hur kvinnor brukar sexualiseras i text. Männen är nymfer, utomjordiska väsen.

Annons
Annons
Annons