Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Relationsexperten: Ditt ansikte säger mer än 1000 ord

Jacqueline Joo – SPG:s nya relationsexpert – om hur ditt ansikte avslöjar dig innan du ens har öppnat munnen.

Vi har hyfsat bra koll på att vi kommunicerar med vårt kroppsspråk och tonläge. Men det få känner till är hur mycket vi faktiskt kommunicerar med vårt ansikte. Vår mimik är mer talande än vår kropp, det är nämligen via den vi omedvetet förmedlar våra känslor. Instinktivt kan vi inte heller undgå att med blicken söka just ansikten när vi möter nya människor. Samtidigt läser vi automatiskt av deras känsloläge.

Annons

Paul Ekman, professor i psykologi och forskare, (som bland annat är inspirationskällan till tv-serien Lie to me) har forskat på sambandet mellan ansiktsuttryck och känslor sedan 1960-talet, och stärkt Charles Darwins tidiga upptäckter.

Ekmans studier visar att sju av våra grundaffekter (glädje, ledsenhet, rädsla, ilska, förakt, äckel/avsky och förvåning) har universella uttryck. När Ekman besökte 21 olika kulturer världen över och visade bilder på människor med olika ansiktsuttryck fick han samma resultat. Varje känsla är kopplad till ett unikt uttryck. Detta är en studie som, enligt Ekman, har replikerats av andra forskare närmre 200 gånger med likvärdiga resultat.

Tack vare hjärnans spegelneuroner imiterar vi automatiskt också det ansiktsuttryck vi ser i andra, för att avgöra vilket tillstånd personen befinner sig i. Jag blev själv fascinerad av denna vetenskap för flera år sedan och åkte därför till San Francisco för att lära mig mer.

Det visade sig att botox (vars främsta uppgift är att förlama ansiktsmuskulaturen) är en av de största sabotörerna när det kommer till relationer och kommunikation. En injicerad person är svårare, och ibland rent av omöjlig, att läsa av och kan själv inte heller läsa av andras känslor lika bra, eftersom de inte kan imitera ansiktsuttryck automatiskt. Det finns därför en risk att dessa personer upplevs som kyligare och mindre empatiska av sin omgivning.

Så vad krävs för att andra ska vilja umgås med oss?

Vetenskapliga studier visar att förtroende är det första vi söker i andra människor som vi ska ingå en relation med, oavsett om det är en privat eller arbetsrelaterad relation. Förtroende skapas initialt via icke verbal kommunikation.

Det instinktiva först intrycket handlar om att snabbt avgöra huruvida personen vi har framför oss är trygg och pålitlig eller om hen utgör ett potentiellt hot. Enligt en vetenskaplig studie sägs denna bedömning gå så fort som på en tiondels sekund.

Ett leende ansikte – i stället för ett sammanbitet kyligt – skickar direkt ut signalen att vi är trygga. Att det vi säger matchar med hur vi säger det och hur vi ser ut när vi säger det är också centralt för att förtroende ska byggas. Lyckas vi skapa förtroende snabbt har vi de bästa förutsättningarna för relationsskapande.

Så nästa gång du ska träffa en ny dejt, kollega, kund eller potentiell samarbetspartner: Tänk på din mimik – för ditt ansikte avslöjar dig och sätter starten för er nya relationen innan du ens har sagt ”hej”.

Till Toppen