Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Relationsexperten: 4 tecken på att er relation är på väg utför

Jacqueline Joo – SPG:s nya relationsexpert – om fyra varningstecken att hålla utkik efter och tips på hur du bryter mönstren.

Varje år skiljer sig cirka hälften av alla gifta par i Sverige. Enligt psykologen och forskaren John Gottman, som studerat hundratals par och deras kommunikationsmönster, finns det fyra varningstecken som visar på att en skilsmässa kommer ske inom de sex första åren.

Annons

Känner du igen er som par i något av dessa fyra mönster? Oroa dig inte – det finns fortfarande chans att få relationen på rätt köl igen.

1. Kritik
Kritik är inte detsamma som att framföra ett klagomål. När du framför ett klagomål lyfter du oftast specifika situationer och utelämnar din partner, vilket inte är dåligt för relationen. När du kritiserar gör du ofta generaliseringar och riktar in dig direkt på din partner.

Klagomål: ”Det var längesedan vi gjorde något kul ihop!”
Kritik: ”Vi har alltid så tråkigt ihop, varför föreslår du aldrig att vi ska göra något kul?”

2. Förakt
Enligt Gottman är förakt den tydligaste indikatorn på att er relation är på väg utför. Exempel på föraktfullhet är bland annat nedvärderande kommentarer, hånfulla skämt och elak icke verbal kommunikation (så som att himla med ögonen när din partner pratar eller att skratta hånfullt åt hens idéer).

Förakt: ”Det är så typiskt dig att aldrig ta med mig på några roliga dejter, du har ju ingen fantasi överhuvudtaget och är så himla tråkig. Jag förstår inte varför jag är ihop med dig!”

TIPS:
När du kritiserar eller talar föraktfullt till din partner tar du inte bara död på kärleken utan också kreativiteten, vilken ni behöver för att föra relationen framåt. Vem blir motiverad att hitta på en kul aktivitet efter en sådan kommentar? Identifiera istället dina behov och omformulera dem till önskemål.

Säg exempelvis: ”Jag skulle bli väldigt glad om vi kunde göra fler roliga saker ihop. Jag älskade när du tog med mig på den där teatern förra året – kan vi inte göra något sådant snart igen?”

3. Försvar

När ni befinner er i ett gräl kan du inte ta ansvar för din del i situationen och stå för dina handlingar utan går istället i försvar och/eller skuldbelägger din partner.

Försvar: ”Men du då?! Du är ju inte bättre du heller!”
”Det har jag aldrig sagt eller gjort, du inbillar dig!”
”Anledningen till att jag beter mig så här är ju du, det är ju du som startar mitt dåliga humör, allt är ditt fel!”

4. Muren

Muren beskrivas som att du mitt i en pågående diskussion eller konflikt plötsligt bara ”stänger av” och undviker såväl samtalsämnet som din partner.

Muren: Du kanske väljer att nicka eller “humma”, men har egentligen”zoomat ut” och slutar ta in det som sägs.

Du lämnar plötsligt situationen för att du anser att saken enligt dig är “slutdiskuterad”.

TIPS:
Att gräla i en relation är sunt, till och med utvecklande, så länge konflikten leder framåt och ni lär er något av varandra. För att det ska ske behöver ni bryta dessa mönster.

Säg exempelvis: ”Jag är upprörd och jag upplever att du också är det, jag behöver en paus innan jag kan diskutera saken vidare”.

Enligt Gottman är en paus på minst 20 minuter nödvändig innan ämnet ni grälar om kan återupptas på ett mer konstruktivt sätt. Försök sedan att ta ansvar för din del i konflikten samtidigt som du sätter dig in i din partners perspektiv.

”Jag är ledsen att jag skrek åt dig, anledningen till att jag blev så upprörd var för att jag känner mig utelämnad eftersom jag upplever att du gör massa roliga saker med alla andra förutom mig. Jag saknar bara ‘du-och-jag’-tid’”.

Jacqueline Joo är föreläsare, KBT-terapeut och författare. Hennes specialistkompetens ligger inom sociala relationer, kommunikation och samarbete samt stresshantering i arbetslivet. Läs mer här.

Till Toppen