Annons
Kommentar

Lisa Irenius:Relationen till hästen avslöjar vår civilisation

Säg mig hur du umgås med hästar, och jag ska säga dig vem du är. Människans relation till hästar är under omprövning. Är det ett uttryck för en mer generell insikt om att det är ohållbart med respektlös dominans över djur och natur?

Publicerad
Hästen tar åter allt större plats i samhället. Med 355 000 hästar är Sverige ett av Europas mest hästtäta länder.
Hästen tar åter allt större plats i samhället. Med 355 000 hästar är Sverige ett av Europas mest hästtäta länder. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vem kunde tänka sig att en grupp som kallar sig ”riddarskapet” skulle stå för några av de mest nytänkande idéerna om ridning i dag? Det andra avsnittet av SVT:s nya dokumentärserie ”Flocken” är fascinerande. Dansken Bent Branderup berättar om hur han har utvecklat så kallad akademisk ridkonst med inspiration från forna tiders mästare – från Sokrates lärjunge Xenofon till renässansens ridakademier. Det handlar om att betrakta ridning just som en konst, som ska öka livskvaliteten inte bara för människor utan också för hästar. Dressyr ska användas för hästen – inte hästen för dressyren. Den akademiska ridkonstens motto är att ”två själar ska vilja göra det som två kroppar kan göra”.

Hästen tar åter allt större plats i samhället. Med 355 000 hästar är Sverige ett av Europas mest hästtäta länder.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 2

Bent Branderup, grundare av den akademiska ridkonsten, i SVT:s ”Flocken”.

Foto: SVT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons