X
Annons
X
Recension

Standardmodellen Relationen som ett akademiskt experiment

Kvantmekanik, relativitetsteorin och Schrödingers katt är gäckande och väcker litterärt användbara tankar. Helena Granström använder dem i "Standardmodellen", en roman om rollspel och skuggspel bland akademiker på en fysikinstitution.

Schrödingers katt är ett tankeexperiment framlagt 1935 av Erwin Schrödinger för att visa på brister i teorin om kvantmekaniken. Foto: Science Photo Library/IBL
Läs mer om Vinterns böcker 2018

En ung fysiklektor gör entré på nya jobbet på en institution där hon ska undervisa och ingå i arbetsgemenskapen med automatkaffe och fredagsfika på rullande schema. Vi kommer redan i dörren i kontakt med fysikaliska fenomen som ljus och ljud, som beskrivs i tekniska termer: "friktionen mellan gummi och golv piskade upp luftmolekylerna till stormiga vågor som försatte mina och andras trumhinnor i ofrivillig rörelse".

Elsa, som lektorn heter, har studerat svarta hål. Efter disputationen tillbringade hon två år på Max Planck-institutet i München och studerade "rödförskjutningen hos Hawkingstrålning".  Nu är hon tillbaka i Sverige, har hamnat på lönelistan på en teknisk högskola, och har tagit ett kliv från kvantmekanik till kosmologi.

Schrödingers katt är ett tankeexperiment framlagt 1935 av Erwin Schrödinger för att visa på brister i teorin om kvantmekaniken.

Foto: Science Photo Library/IBL Bild 1 av 3

Helena Granström är författare och kulturskribent och skriver för Expressen och Svenska Dagbladet. Hon har även en magisterexamen i teoretisk fysik och en licentiatexamen i matematik. Hon har skrivit ett flertal essäer och romaner.

Foto: Weyler förlag Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X