Annons
X
Annons
X

Börsen rusar vid öppning – analytiker gäckade

Stockholmsbörsen inledde handeln med kraftigt stigande kurser i spåren av börsrusningen i Japan. Analytiker som SvD Näringsliv pratat med är däremot osäkra på vad som utlöst kursrallyt.

(uppdaterad)
De asiatiska börserna rusade natten till måndagen. Nu väntar sig analytikerna en rekyl på Stockholmsbörsen.

De asiatiska börserna rusade natten till måndagen. Nu väntar sig analytikerna en rekyl på Stockholmsbörsen. Foto: Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmsbörsen inledde handeln med kraftigt stigande kurser, i spåren av börsrusningen i Japan i dag. Anledningen till att börsen i Japan steg gäckar däremot en del analytiker SvD Näringsliv når på måndagsmorgonen.

– Ja, varför stiger Japanbörsen, det är bra fråga. Det kom negativ statistik i Japan i natt, med svag BNP-tillväxt, och börsen svarar med en rejäl uppgång. Hur går det till? Men det var ju en dålig börsvecka i Japan förra veckan, säger Johan Hagberth, placeringsstrateg på SEB.

Marknaden kan ha tagit ut de dåliga siffrorna i förskott, och kanske förväntat sig ytterligare stimulans, tror han.

Annons
X

Cirka fem minuter efter öppning hade OMXS-index stigit med 2,2 procent. De ledande Europabörserna stiger ungefär lika mycket.

Lena Fahlén, chefsekonom på handelsbanken fonder, tror att uppgången i Japan beror på att marknaden nu tar igen den väldigt stora nedgången förra veckan.

– I Japan gick börsen ned nästan 14 procent, mot 3-4 procent på de breda börserna, och yenen stärktes. Nu har yenen försvagats, och då brukar vi se mer riskaptit, säger hon.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även om stigande Japanbörsen ger en uppgång här, i alla fall vid öppning, så är det mer troligt att att uppgången i USA i fredags har effekter på börserna i Europa.

  – Det är svårt att säga, det är en sak att den kan öppna uppåt, men sedan hur det utvecklar sig får vi se. Vi är inne i genuint osäkra tider, säger Johan Hagberth.

  – Vi såg att den stärktes lite i fredags, och vi har fått bättre detaljhandelssiffror och oljepriset har gått upp lite, säger Lena Fahlén.

  Strax efter klockan 09:00 så stiger i stort sett alla storbolagen. Boliden går upp mest, 3,8 procent.

  H&M:s försäljning steg med sju procent i januari, i linje med en tidigare presenterad preliminär siffra. Aktien stiger med 1,8 procent.

  Annons

  De asiatiska börserna rusade natten till måndagen. Nu väntar sig analytikerna en rekyl på Stockholmsbörsen.

  Foto: Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X