Annons
X
Annons
X

Rekordvinst för Samsung

Samsung har gått om Nokia som världens största mobiltelefontillverkare. Nokia har toppat marknaden i 14 år. Dessutom har man passerat värsta rivalen Apple vad gäller att ha störst intäkter.

(uppdaterad)
Samsung Galaxy Nexus.
Samsung Galaxy Nexus. Foto: STEFAN GUSTAVSSON

Samsung rapporterar en rekordstor rörelsevinst för första kvartalet i år, 5,85 miljarder dollar, i det närmaste en fördubbling jämfört med samma kvartal 2011. Mätt i intäkter är Samsung nu därmed det största teknikföretaget i världen – till och med större än Apple.

Men den amerikanska rivalen Apples börsvärde är flera gånger större, och som jämförelse kan nämnas att Apples vinst det första kvartalet 2012 blev 11,6 miljarder dollar.

Bakom Samsungs framgångar ligger framför allt den sydkoreanska teknologijättens smartphones och den kombinerade smartphonen/surfplattan Galaxy Note som på allvar tagit upp kampen med Apples Iphone och Ipad.

Annons
X

Bolagets aktier har stigit med 27 procent hittills i år.

Hur går dina aktier och fonder idag?

Samsung har gått om Nokia som världens största mobiltelefontillverkare. Nokia har toppat marknaden i 14 år. Det har dock länge spekulerats i att
Nokia skulle tappa sin förstaplats.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under första kvartalet i år sålde Samsung 93,5 miljoner mobiler. Det är 25,4 procent av väldens mobiltelefonmarknad, enligt analysföretaget Strategy Analaytics.

  Samsungs aktie steg med ytterligare cirka 3 procent på börsen i Seoul när rapporten hade släppts, och nådde därmed en ny rekordnivå. Börsvärdet uppgår nu till motsvarande nästan 1 200 miljarder kronor, vilket motsvarar närmare 18 procent av hela Seoulbörsens värde, enligt Reuters.

  TT-Reuters-SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  Samsung Galaxy Nexus.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X