Annons
X
Annons
X

Rekordvarm februari chockar klimatexperter

I Paris enades världens länder om att temperaturen helst inte ska öka med mer än 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Nya siffror från Nasa visar på plus 1,6 grader i februari.

– Större varning än så kan mänskligheten inte få, säger meteorologen Pär Holmgren.

Klimathotet
Klimatexperten Pär Holmgren oroas över de höga temperaturerna på jorden.

Klimatexperten Pär Holmgren oroas över de höga temperaturerna på jorden. Foto: TT, Tomas Oneborg

Under februari låg temperaturen omkring 1,6 grader över snittet jämfört med förindustriell tid. Det visar färska siffror från Nasa – vilket gör månaden till den varmaste uppmätta någonsin.

Värdet i sig anses av flera experter vara absurt högt.

Gavin Schmidt, ansvarig för Nasas mätningar, skriver på Twitter att han normalt inte kommenterar resultatet för enskilda månader, men konstaterar att förra månaden var ”speciell”.

Annons
X

”Wow”, skriver han kortfattat om den senaste statistiken.

Större varningar än så här kan mänskligheten inte få.

Klimatexperten Pär Holmgren, tidigare meteorolog vid SVT som nu jobbar för Länsförsäkringar, framhåller att förra månaden inte bara slog tidigare rekord – som var från januari – utan dessutom gjorde det med stor marginal.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Februari var hela 0,2 grader varmare än januari.

  – Större varningar än så här kan mänskligheten inte få, säger han.

  På FN:s stora klimatmöte i Paris enades världens länder om att försöka hålla temperaturökningen så långt under 2 grader som möjligt, med ambitionen att sträva efter max 1,5 graders uppvärmning.

  Det var i december. Nu noteras den nivån – bara tre månader senare.

  – Den enda logiska slutsatsen borde bli att vi när vi vaknar på måndag inför ett totalförbud för all användning av fossil energi. Men då får vi räkna med att det inte finns bensin och diesel och att alla kolkraftverk stängs, säger Pär Holmgren.

  Det har verkligen varit rekordslakt det senaste året.

  Att temperaturrekorden just nu slås på löpande band är i grunden inte så väldigt överraskande. Dels värmer fenomenet El Niño ytvattnet i Stilla havet vilket påverkar stora delar av jorden, dels råder ett extremt stort temperaturöverskott i Arktis, vilket beror på att isens utbredning är rekordlåg (vilket i sin tur hänger samman med den globala uppvärmningen).

  – Det har verkligen varit rekordslakt det senaste året. Att alla dessa rekord slås nu är en motreaktion på att att vi haft en period på femton år då det inte slogs så många rekord, säger Pär Holmgren.

  Han tycker att det är viktigt att påpeka att de extremt höga temperaturerna hänger samman med El Niño. Och uppvärmningen sker inte linjärt, utan snarare i stora språng.

  – Precis just nu sker ett sånt stort språng. Troligen kommer vi efter det här att få se en period på kanske tio år med väldigt lite eller ingen uppvärmning alls. Men sen kommer ett nytt språng. Och då kommer vi antagligen att hamna permanent över 1,5 grader.

  Den stora faran vid högre temperaturer är att processen blir självförstärkande. Pär Holmgren påpekar att varje gång det blivit varmare på jorden har växthuseffekten förstärkts.

  Dessutom finns en tröghet i systemet, där en förstärkt växthuseffekt medför att uppvärmningen kommer att fortsätta långt efter att mänskligheten slutat gräva upp fossila bränslen:

  – Även om vi får ett totalstopp nu kommer det ändå att bli varmare under många, många årtionden framöver. Det här innebär enorma risker, säger Pär Holmgren.

  Annons

  Klimatexperten Pär Holmgren oroas över de höga temperaturerna på jorden.

  Foto: TT, Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X