Rekordunderskott i Japans bytesbalans

Nya dystra signaler om allvaret i den ekonomiska nedgången förkunnades i går i Japan. Landets bytesbalans visade ett rekordstort underskott och Tokyobörsens Nikkei-index sjönk till sin lägsta nivå på 26 år.

Under strecket
Publicerad
Annons

Något alldeles särskilt rapporterades i Japan i går, även om trenden nu är både bekant och mörk. Enligt det japanska finansministeriet blev summan av landets affärer med omvärlden – bytesbalansen – under januari månad ett rekordstort underskott på 173 miljarder yen, motsvarande cirka 16 miljarder kronor.

Underskottet var det första på 13 år och det största som någonsin uppmätts i modern tid. Det var också oväntat stort, även om snabbstatistik som publicerades för ett par veckor sedan redan visat en kraftig ökning av underskottet i själva varuhandeln i januari. Sedan finansministeriet sammanställt handelsstatistiken med övriga flöden över gränserna blev resultatet alltså ett rekordunderskott i bytesbalansen - och därmed ännu en bekräftelse på hur djupt och snabbt det japanska näringslivets problem växer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons