Annons
X
Annons
X

Bottenrekordet: En av tre vårdplatser stängda

Svåraste sommaren på många år har just avslutats i Stockholmssjukvården. Tusentals planerade operationer har skjutits på framtiden. Som värst var en av tre vårdplatser stängda. Sedan årskiftet har 53 mammor tvingats föda utanför Stockholms län, varav 28 under sommaren.

– Det har varit mycket pusslande, men vi har klarat det enligt plan, säger personallandstingsrådet Peter Carpelan (M).

Krisen i sjukvården
Av totalt cirka 3 400 vårdplatser i Stockholmssjukvården var i genomsnitt 998 vårdplatser stängda under de tre sommarmånaderna.
Av totalt cirka 3 400 vårdplatser i Stockholmssjukvården var i genomsnitt 998 vårdplatser stängda under de tre sommarmånaderna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Somrarna är alltid besvärliga inom sjukvården. När vårdpersonal har sina semestrar måste man gå på sparlåga med planerade behandlingar. Skillnaden numera är att sjukvården redan från början har en omfattande personalbrist som blir ännu större under sommarmånaderna. Vilket leder till många stängda vårdplatser.

Lösningen blir att skjuta upp så mycket som möjligt av all planerad vård och att locka med bonusar eller beordra övertid så att det finns personal till den akuta vården. Något som kostar åtskilliga miljoner kronor.

Så har det sett ut de senaste åren, men i sommar har läget varit värre än vanligt. Av totalt cirka 3 400 vårdplatser i Stockholmssjukvården var i genomsnitt 998 vårdplatser stängda under de tre sommarmånaderna. Det kan jämföras med 932 stängda platser året innan.

Annons
X

Värst var det första veckan i augusti med över 1 200 stängda vårdplatser. Därmed var mer än var tredje vårdplats inte möjlig att använda, vilket är ett svårslaget bottenrekord i Stockholm.

Karolinska i Solna drabbades hårdast, liksom ambulanssjukvården och hela förlossningsvården.

Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting, har inte all statistik på plats men menar att sommaren varit en stor utmaning men att planeringen hållit.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – På den akuta sidan har det varit ansträngt, men det har fungerat tack vare bra samverkan mellan sjukhusen och geriatriken. Det har varit många stängda vårdplatser och varje vårdgivare ska ha en plan för det, men några har haft svårt att nå upp till rätt nivå, säger hon.

  53 mammor tvingades föda utanför Stockholms län under sommaren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Många planerade operationer och andra behandlingar ska nu jobbas i kapp under hösten samtidigt som en del personal ska få ut sin semester eftersom de inte fick någon ledighet i somras. Enligt Anna Nergårdh finns det kapacitet för det.

  – Men det kan bli knepigt att jobba bort den puckeln och jag skulle vilja ha en jämnare situation under året. Det borde vara mindre skillnad mellan sommar och höst. Tillgängligheten för patienterna är en prioriterad fråga som vi jobbar hårt med, säger hon.

  Oppositionslandstingsrådet Jens Sjöström (S) menar att ansvaret är politiskt och att läget är och förblir kritiskt.

  De smiter från ansvaret. Vi behöver en tydlig lönepolitik.

  – Det finns chefläkare som slog larm om att vi under sommaren nådde den lägsta kritiska gränsen för antalet fungerande vårdplatser. Karolinska i Solna drabbades hårdast, liksom ambulanssjukvården och hela förlossningsvården.

  Jens Sjöström tror att det blir svårt att jobba i kapp under hösten och få bort köerna eftersom så många vårdplatser fortsätter att vara stängda på grund av den allmänna personalbrist som han anser att landstingsalliansen skapat.

  – De smiter från ansvaret. Vi behöver en tydlig lönepolitik, vi måste dra igång rekryteringskampanjer, och landstinget centralt måste tillsammans med sjukhusledningarna fatta beslut så att det finns tillräckligt med personal även i svåra lägen, säger Jens Sjöström.

  Personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) håller med om att läget varit tufft under sommaren men att de vårdplatser som krävs för patientsäkerheten varit öppna.

  – Signalerna vi fått är att det fungerat ungefär enligt plan, att det inte skjutits upp några akuta behandlingar till hösten och att det mest är viss nyckelpersonal som fått flytta fram sina semestrar.

  Det ansvariga landstingsrådet Peter Carpelan menar att ansvaret för att det finns tillräckligt med personal i den dagliga verksamheten vilar på sjukhusledningarna. Inte på politikerna.

  – Men det övergripande ansvaret är politiskt. Vi arbetar på kort och lång sikt med exempelvis ny schemaläggning av läkarna, riktade lönesatsningar, att ta in andra yrkesgrupper och att vidareutbildningar ska synas i lönekuvertet. Vi vill också ta över specialistutbildningen av sjuksköterskorna i egen regi eftersom regeringen inte tar det nationella ansvaret för utbildningen, säger Peter Carpelan.

  Annons

  Av totalt cirka 3 400 vårdplatser i Stockholmssjukvården var i genomsnitt 998 vårdplatser stängda under de tre sommarmånaderna.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

  53 mammor tvingades föda utanför Stockholms län under sommaren.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X