Annons
X
Annons
X

Rekordstort pengaregn väntas för aktieägare

Trots ett skakigt börsår kan det bli rekordutdelning från Stockholmsbörsens storbolag, enligt flera aktieanalytiker. ABB och Astra Zeneca är två jättar som väntas öka sina utdelningar dramatiskt i år avseende bokslutsåret 2015.

Foto: Fredrik Persson/TT

Det kan jämföras med julafton. Efter ett skakigt börsår väntar belöningen i form av utdelning till aktieägarna. Sex år i rad har utdelningspaketen blivit allt större.

I fjol landade utdelningarna från de svenska Large Cap-bolagen på 173 miljarder kronor, enligt Svenskt Näringsliv. Det är en ökning med 12 procent jämfört med året innan och med 147 procent på tio år.

Nu ser trenden ut att fortsätta. Flera experter SvD Näringsliv har talat med spår en rekordutdelning från de svenska storbolagen avseende bokslutsåret 2015.

Annons
X

– Trenden har varit utdelningsfest och rekord varje år. Det finns inget som pekar mot att den trenden kommer att brytas, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

Han får medhåll från flera håll. Såväl experter vid Nordea och Handelsbanken som Alfred Berg tror att utdelningarna kommer att nå nya höjder i år. Storbanken SEB:s analytiker sticker ut som ett undantag. De spår lägre utdelning i år än i fjol.

Normalt fastställs utdelningarna av årsstämman på förslag från bolagens styrelse med utgångspunkt i företagets resultat och finansiella ställning vid utgången av det senaste räkenskapsåret. Enligt de experter som SvD Näringsliv har talat med har de svenska storbolagen starka balansräkningar och vinsterna väntas fortsätta att öka.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under den kommande rapportveckan spår Jonas Olavi, chef över taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg, att företagen kommer att redovisa en vinstökning med 30 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det höga procenttalet kommer sig förvisso av en låg jämförelsesiffra. I det fjärde kvartalet 2014 gjordes nämligen en hel del nedskrivningar vilket minskade vinsten då.

  – Så länge det inte blir en kraftig recession och en kraftig nedgång på många marknader är de svenska bolagen finansiellt starka och har råd att dela ut mycket, säger Jonas Olavi.

  ABB och Astra Zeneca är två bolag som enligt Nordeas aktiestrateg Magnus Dagel spås öka sina totala utdelningsbelopp extra mycket. Även om utdelningen per aktie i ABB endast beräknas öka marginellt och i Astra Zeneca inte alls rör det sig om miljardökningar.

  Astra Zeneca beräknas dela ut motsvarande drygt 33 miljarder kronor och ABB väntas dela ut drygt nästan 15 miljarder kronor. Anledningen till att beloppen nu väntas sticka ut beror delvis på att båda redovisar i dollar, något som med rådande växelkurs innebär att utdelningsbeloppet i kronor blir högre i år.

  Men även bankerna står sig starka – trots minusränta – och de spelar generellt en avgörande roll för utdelningsökningen. Förra året stod de för en tredjedel av utdelningarna bland de 40 största börsbolagen.

  I år väntas alla storbanker utom Swedbank öka sin utdelning, enligt de analytiker som SvD har varit i kontakt med.

  Utdelningarna får en betydande effekt för börsens avkastning, enligt Jonas Olavi. Han ger som exempel att Stockholmsbörsen 2015 gav en avkastning på 6,5 procent, inklusive utdelningar, omkring 4 procentenheter bättre än avkastningen bortsett från utdelningar.

  – Aktieägarna kommer att få tillbaka pengar. Därför ska man inte kasta bort alla aktier nu. Med de här räntorna är det inte mycket annat att göra än att fortsätta jobba med förnuftiga aktieplaceringar eller gå via fonder, säger Jonas Olavi.

  Men alla är inte lika positiva till trenden med kraftigt ökande utdelningar. Vissa ser utdelningsfesten som tecken på fantasilöshet.

  – Storägarna prioriterar sin egen utdelning framför bolagets överlevnad. Bolag borde anställa höga chefer för att vara kreativa, utveckla produkten och växa på nya marknader, inte för att de ska förvalta en pengatryckpress, säger Albin Rännar på Aktiespararna.

  Han anser att ägarna borde agera mer långsiktigt och att en del av pengarna som nu delas ut skulle göra bättre nytta om företagen använde dem för att skapa värde, växa och expandera på konkurrenternas bekostnad. Han jämför med julgodis.

  – Nu råder en mentalitet av att proppa i sig så mycket ischoklad som möjligt för snart är julen slut. I stället för att satsa på skidåkning och annan träning. Omedelbar njutning går före långsiktighet, men baksmällan kommer att komma, säger Albin Rännar.

  Skandias sparekonom Maria Landeborn delar uppfattningen att företagen drar sig för att minska utdelningarna.

  – Inget bolag vill sänka utdelningen i och med att det har ett så pass negativt signalvärde. För att sänka utdelningarna ska det till mer än en liten motgång, det krävs någon form av kris eller att många gör det. Däremot kan man avstå från att höja utdelningen, säger Maria Landeborn.

  Hon anser dock inte att det i nuläget finns något negativt med att storbolagen även i år ökar utdelningarna.

  – De ökar ju för att många bolag tjänar väldigt mycket pengar. Det beror bland annat på en stark konjunktur och minusränta. Det finns inget negativt med det så länge som företagen klarar sig om det skulle komma sämre tider. För många bolag går det nu väldigt bra.

  Annons
  Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X