Annons
X
Annons
X

Rekordstort partikelregn efter solstorm

Halva solen täcktes av partiklar efter ett utbrott som betraktas som ett av de största hittills, enligt forskare vid Nasa.

Foto: NASA/SDO

Ett sjuttiotal solstormar har registrerats av rymdstationer runt om i världen det senaste året. Men gårdagens storm betraktas ändå som anmärkningsvärd med tanke på den stora mängd partiklar som sköts ut i atmosfären för att sedan täcka drygt hälften av solen,
rapporterar National Geographic.

– Vi blev mycket överraskade. Det var inte mycket som hände just i det här området, men precis när det kom upp bakom solen flammade det plötsligt till i en plym av partiklar. Vi har aldrig sett ett sådant omfång, säger Phillip Chamberlin vid Nasas solobservatorium.

Stormen registrerades av en av Nasas farkoster som spelade in sekvensen. Partiklarna ska ha färdats 1 400 kilometer i sekunden men kommer troligtvis inte att påverka sateliter eller kommunikationsutrustning.

Annons
X

I februari i år inträffade ett kraftigt utbrott när moln med laddade partiklar färdades mot jorden och bland annat påverkade kortvågskommunikation i Kina. Gårdagens utbrott uppges dock inte vara på väg mot jorden enligt The Guardian. Enligt den brittiska geomagnetiksa experten Alan Thomson var utbrottet endast en tiodel av februaristormens styrka.

Tidigare stormar har orsakat mer omfattande skador. I den amerikanska delstaten Illinois slogs telefonförbindelserna ut 1972 och 1989 fick sex miljoner människor strömavbrott i Quebec, Kanada.

Annons
Annons
X
Foto: NASA/SDO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X