Annons
X
Annons
X

Rekordstort knarkbeslag i Stockholm

Efter att ha spanat dygnet runt under en månad har Söderortspolisen sprängt ett av Sveriges största cannabisnätverk. Vid en stor razzia söder om Stockholm hittades en omfattande odling gömd i ett lönnrum bakom en musikstudio. En av de tre gripna huvudmännen är skivbolagsproducent. Tillslaget innebär att den svenska cannabismarknaden fått sig en rejäl knäck.

(uppdaterad)
Foto: POLIS

CANNABIS VÄRT EN MILJON KRONOR BESLAGTAGET I POLISRAZZIA

En tidig morgon för en knapp månad sedan samlades ett 20-tal civilklädda poliser för en gryningsräd mot sju adresser runt om i Stockholm. På en given signal tog sig poliserna in i lägenheter och villor för att gripa gärningsmän och söka efter cannabisodlingar. Det blev fullträff.

–Vi visste att två av huvudmännen inte hade några egna odlingstält utan att de hade anlitat så kallade odlare. Men genom intensiv inre och yttre spaning förstod vi ändå att det var dessa som styrde nätverket, säger Ulf Sundström, utredare av grova brott på Söderortspolisen.

Det som hade börjat som en liten spaning på ett fåtal personer växte nu explosionsartat och hela grova brottsektionen kopplades in med både spanare och utredare från Söderortspolisen. Genom det som polisen hittat i beslagtagna datorer förstod de att de var något riktigt stort på spåren.

Annons
X

–Morgonen då vi slog till hittade vi totalt 15 cannabistält på tre olika odlingsplatser. I flera av tälten fanns meterhög cannabis som bara var dagar ifrån att skördas, säger Ulf Sundström.

Tillgången på cannabis har ökat lavinartat de senaste åren. Enligt polisen är Sverige idag självförsörjande. Cannabis är numera den vanligaste drogen i landet. Det mesta finns i Stockholm. När Söderortspolisen hade torkat all cannabis de beslagtog i gryningsräden visade det sig handla om över 10 kilo.

Gränsen för grovt narkotikabrott går vid 2,5 kilo för cannabis. Gatupriset för 10 kilo cannabis är en miljon kronor
. De tre huvudmännen är alla män mellan 30 och 35 år. En av dem äger ett skivbolag som har gett ut en känd svensk artist.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –I en beslagtagen dator hittade vi uppgifter om att en av huvudmännen skulle låna ut cannabisplantor som rekvisita till en musikvideo, säger Ulf Sundström.

  Beslagen är ett av de största som gjorts av svensktillverkad cannabis. Men enligt polisen har cannabistillgången nu fått sig en rejäl knäck och det har flera orsaker. För det första reduceras tillgången och de tre huvudmännen kommer antagligen vara borta från marknaden under flera års tid om de döms för grovt narkotikabrott.

  Ytterligare en faktor är att det är en uppbyggd industri som nu är borta. Enligt polisen tar det lång tid att anlägga cannabisodlingar och bygga upp en verksamhet där man inte riskerar att bli upptäckt.

  –Vi har sett hur nojiga de här huvudmännen har varit. Vi har spanat på dem bland annat från bilar och sett hur de går ut och in i portar för att vilseleda oss. De byter mobiltelefoner ideligen.

  Det mest attraktiva för narkotikamarknaden är själva cannabisblomman, det som blir marijuana. Plantorna kräver ständig kontroll för att leverera det som missbrukarna vill ha, en hög THC-halt, som är den verksamma substansen. Då krävs bra kvalitet på blomman.

  Vad polisen sett är att i försäljningsledet blandas blomman ofta ut med stjälkar och blad, vilket leder till sämre kvalitet. Det förekommer även att säljaren doppar blomman i någon kemisk lösning så att marijuanan ska bli tyngre.

  –Marijuana är färskvara. Eftersom det odlas så mycket cannabis i Sverige är det mest det man vill åt. Däremot har efterfrågan på hasch minskat, säger Ulf Sundström.

  Anna Unsgaard

  Annons
  Annons
  X
  Foto: POLIS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X