Annons

Rekordstor julhandel väntas i år igen

Svenskarna kommer i år att lägga nära 80 miljarder kronor på inköp under december, spår Handels utredningsinstitut (HUI).
Svenskarna kommer i år att lägga nära 80 miljarder kronor på inköp under december, spår Handels utredningsinstitut (HUI). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Med en beräknad ökning på 3 procent slår julhandeln 2018 rekord för femte året på raken. Totalt kommer handeln under december att sälja för nära 80 miljarder kronor eller 7 817 kronor per svensk, spår Handelns utredningsinstitut (HUI)

Under strecket
TT
Publicerad

December förra året blev ett bakslag för både handeln och prognosmakarna. Black Friday i slutet av november kannibaliserade mer än väntat på decemberhandeln och i november föll mycket snö på många håll, vilket gjorde att inköpen av vinterkläder hamnade på "fel" månad. Totalt stannade ökningen under december 2017 på 1,8 procent.

I år räknar dock HUI med en klar förbättring. Dagligvaruhandeln (främst livsmedel) ska enligt prognosen upp med 3,5 procent och sällanköpsvarorna (elektronik, sport och kläder med mera) väntas öka med 2,5 procent. Det som framför allt talar för ökningen är konjunkturläget, de låga räntorna, en stark arbetsmarknad och inte minst att julafton i år ligger på en måndag. Den som inte tycker om att trängas i butiker och gallerior bör kanske undvika de båda dagarna innan. Kommer det sedan nederbörd av rätt slag blir försäljningsrekordet ännu större, slår HUI:s vd Jonas Arnberg fast med bestämdhet.

Annons
Annons
Annons