Annons
X
Annons
X

Rekordpriser chans för börsens veteproducenter

Sommarens extremtorka slog hårt mot de svenska jordbruksbolagen med verksamhet i Ryssland och Ukraina. Vetepriser på rekordnivå ger dock Trigon Agri, Alpcot Agro och Black Earth Farming en chans att ta igen förlorad mark, tror analytiker.

Rekordhöga priser på vete skänker hopp åt de svenska jordbruksbolagen med verksamhet i Ryssland. Efter att förra årets intäkter torkade bort i den ryska extremhettan har de nu en chans att komma igen, om inte Moskvas exportförbud sätter stopp.

– För oss är de höga priserna enormt goda nyheter, säger Trigon Agris ordförande Joakim Helenius.

Flera av de områden där bolaget är verksamma drabbades hårt av torkan och skörden uppgick till 177 000 ton, jämfört med 195 000 år 2009. Konkurrenten Black Earth Farming redovisade en skörd på 231 000 ton, vilket är 300 000 ton mindre än förra årets skörd.

Annons
X

Det tredje svenska jordbruksbolaget med verksamhet i regionen, Alpcot Agro, kunde stuva undan 110 000 ton i ladorna, jämfört med 181 000 ton föregående år.

– Till bolagens fördel så har Rysslands lager sjunkit. Så självklart finns det goda förutsättningar och om bolagen får en bra skörd kan vi till och med se mycket goda vinster, säger en analytiker, som menar att de svenska bolagen alla drabbats ungefär lika hårt.

Det minskade inhemska utbudet fick Ryssland att införa ett exportstopp på vete, som trädde i kraft 15 augusti. Förbudet har nu förlängts och först då bättre förutsägelser kan göras om nästa års skörd kommer beslut fattas om ett eventuellt upphävande.

– Än så länge kan man inte se hur bolagen kommer att påverkas av exportförbudet. Men om årets skörd når normala nivåer och producenterna fortfarande inte har ett utlopp ur landet så kommer det att påverka priserna negativt, säger samma analytiker.

Bolagen själva menar att exportstoppet inte haft någon större påverkan på deras resultat.

Vad som också skulle kunna orsaka problem för bolagen är om vädret skulle påverka även nästa års skörd negativt.

– Vi är bra finansierade för att kunna klara ett sådant scenario, men självklart skulle vi påverkas. Vi har jobbat med vår kostnadsbild länge, men utfallet 2010 visar att vi måste bli ännu duktigare, säger Sture Gustavsson, vd för Black Earth Farming.

Oro har uttryckts från analytikerhåll gällande de dåliga vädermässiga förutsättningarna för årets sådd.

– Det stämmer att särskilt i Ryssland har många jordbrukare haft problem med sådden. Vi har dock inte haft några problem med vår sådd, säger Trigon Agris ordförande Joakim Helenius.

Även Black Earth Farming har rapporterat om en normal sådd och en än så länge god utveckling.

– Om vi utgår från att väderleken under 2011 är mer normal så kan man utgå ifrån att skörden kan bli så mycket som dubbel jämfört med ifjol och en betydligt högre finansiell avkastning. Jag tror att folk kommer att bli överaskade, säger Trigon Agris ordförande Joakim Helenius.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X