Rekordpris på olja lyfter Lundin Petroleum

De skyhöga oljepriserna lyfter Lundin Petroleum. Med hårdnande kamp om reserver blir de egna prospekteringarna allt viktigare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Trots att produktionen inte motsvarade förväntningarna nästan fördubblades nettovinsten för Lundin Petroleum under andra kvartalet till 216 miljoner kronor. På halvårsbasis var resultatökningen än mer markerad.
Förklaringen är enkel. Olje- priserna är i topp. Lundin fick i snitt 48 dollar per fat för de 35 000 fat som utvanns varje dag under de sex första månaderna 2005. Med produktionskostnader på under 15 dollar per fat handlar det om stora marginaler. Ett fat är 159 liter.

Börsvärdet har mer än fördubblats sedan årsskiftet även om rapporten medförde en viss rekyl. På Attract 40 är Lundin Petroleum nummer tre i börsvärde efter H & M och Tele 2. Oljebolaget har med råge passerat Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik.
Kommer de goda tiderna för oljeproducenter att bestå? Lundins Petroleums vd Ashley Heppenstall tror på fortsatt höga oljepriser. Efterfrågan ökar när länder som Kina och Indien börjar konkurrera om världens energiresurser.
Den andra sidan av myntet är att jakten efter nya reserver driver
upp priserna. Lundin Petroleum gjorde sitt skifte från Sudan till främst Nordsjön och Västeuropa vid rätt tillfälle. I Sudan har man kvar intressen i ett prospekteringsområde.
Ashley Heppenstall konstaterar att Lundin Petroleum fortsatt undersöker möjligheten av förvärv men kommer att avstå när priserna rusar i höjden. Då blir utfallen av de egna prospekteringarna desto viktigare.
60 procent av Lundins utvinning kommer från fält i brittiska delen av Nordsjön. Den brittiska oljeproduktionen faller nu och Storbritannien håller på att bli nettoimportör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons