Annons
X
Annons
X

Rekordökning – dagliga samtal från pedofiler

7000 tips om filmer och bilder på nätet som visar övergrepp på barn. Antalet tips ökar hela tiden till barnrättsorganisationen Ecpat – och 2016 blev ett rekordår.

Samtidigt får hjälplinjen Preventell varje dag telefonsamtal från pedofiler som är rädda att begå övergrepp mot barn.

(uppdaterad)
Användarna
[object Object]
Nästan en fjärdedel av dem som ringer till Preventell är pedofiler: de beskriver att de är sexuellt intresserade av barn. Foto: SvD/Aftonbladet

Det här är en tydlig ökning jämfört med 2015.

5 430 tips kom in till barnrättsorganisationen Ecpat i Sverige under 2015. Nästan alla, 96 procent, handlade om dokumenterade sexuella övergrepp på barn. Tidigare år har antalet tips legat mellan ett par- tre tusen.

Antalet tips fortsätter öka, visar ännu inte publicerad statistik som SvD och Aftonbladet tagit del av: strax under 7 000 tips 2016.

Annons
X

Enligt Ecpat kommer antalet tips om övergreppsmaterial på nätet under förra året att landa på strax under 7 000.

– Det här är en tydlig ökning jämfört med 2015, men inte en lika dramatisk ökning som mellan 2014 och 2015, säger Thomas Andersson.

När Ecpat får ett tips spåras servern där materialet ligger lagrat. Om det är i Sverige går tipset vidare till svensk polis, om inte går tipset till andra länder.

– Vi ser hur otroligt mycket material som finns, både på det öppna nätet och i det krypterade. Det är fullständigt oöverskådligt, säger Thomas Andersson.

Samtidigt ringer pedofiler varje dag till hjälplinjen Preventell.

Sedan starten för fyra år sedan har drygt 2 000 personer med så kallad “riskfylld sexualitet” ringt.

Nästan en fjärdedel är pedofiler: de beskriver att de är sexuellt intresserade av barn, och totalt var tredje har laddat ned barnövergreppsmaterial.

– De flesta som ringer är oroliga för att de håller på att gå över en gräns, att de ska begå ett övergrepp, säger psykologen och forskaren Katarina Görts Öberg vid Karolinska universitetssjukhuset dit hjälplinjen är knuten.

I Sveriges största journalistiska granskning av nedladdningar av dokumenterade sexuella övergrepp på barn, som SvD och Aftonbladet genomfört, har vi funnit 72 svenska nedladdare och pratat med 33 av dem.

Foto: Grafik_ Jenny Alvén

Fem av männen i vår granskning säger att de har sökt hjälp. En av dem är en it-expert i 40-årsåldern i Skåne. Han har laddat ned stora mängder övergreppsfilmer och säger sig vara intresserad av barn mellan 13–15 år. Han har tänkt på att begå övergrepp.

Det jag är, är det värsta man kan vara. Jag vill inte uttala ordet.

It-experten berättar för oss att han ringde Preventell för något år sedan, men att linjen hade stängt för dagen. Han följde uppmaningen att lämna sitt nummer på en telefonsvarare.

– De ringde tillbaka när jag var på jobbet, men då svarade jag inte. Det är skämmigt. Det jag är, är det värsta man kan vara. Jag vill inte uttala ordet.

Nästan en av fyra män som ringer till Preventell uppger också att de har självmordstankar. Första samtalet ringer de ofta när de blivit påkomna, antingen av rättsväsendet eller av en familjemedlem, och läget kan vara kritiskt. Enligt Katarina Görts Öberg hänvisas de då till akutpsykiatrin.

Vi har funnit 72 svenska nedladdare – och konfronterat 33 av dem. Foto: Grafik: Jenny Alvén

95 procent av dem som ringer Preventell och uppger att de är sexuellt intresserade av barn är män. Men var tjugonde är kvinna, och bland dem finns även de som uppgett att de begått övergrepp.

– Där tror vi att mörkertalet är stort, säger Görts Öberg.

Görts Öberg, som forskar på dem som kontaktar Preventell, ser flera faktorer som förenar dem som funderat på övergrepp mot barn. Att de är sexuellt intresserade av barn är en. Men ännu fler, tre av fyra, beskriver att de blivit mobbade.

– I många fall har de blivit svårt och våldsamt mobbade som barn.

Många är också socialt isolerade, har svårt att stå emot impulser och är besatta av sex och pornografi.

Hjälplinjen Preventell är kopplad till Anova sexualmedicin, en avdelning vid Karolinska universitetssjukhuset, som behandlar personer som är i riskzonen att begå sexuella övergrepp. En av fyra kommer till behandling via hjälplinjen, lika många via psykiatrin eller vårdcentral.

De allra flesta av oss mår bra av att ha en sexualitet som vi inte behöver skämmas för.

Det primära syftet är att erbjuda hjälp: att via behandling förstå och få verktyg att kontrollera sig själv.

– De allra flesta av oss mår bra av att ha en sexualitet som vi inte behöver skämmas för, som inte är olaglig och är i samtycke med andra. De som kommer till oss är motiverade att ta emot hjälp och vi ser goda resultat.

Ångest och problembeteende har visat sig minska signifikant hos de som behandlas.

Förutom medicinsk bedömning av läkare, och i vissa fall medicinering med testosteronhämmare, får patienterna kognitiv beteendeterapi.

Sammanlagt behandlas 550 personer som bedöms ha en riskfylld sexualitet varje år i Sverige. 400 av dem på Anova, och resten på olika vårdanstalter i landet.

Katarina Görts Öberg hoppas att hjälplinjen, som är ett projekt med temporär statlig finansiering, ska göras permanent – och att fler ska få vård. I dag finns bara sexualmedicinska mottagningar i storstäderna. Därför har Anova nu startat en internetbehandling.

– Det kan vara väldigt svårt för människor som bor i småstäder att söka hjälp. Det behövs verkligen mer kunskap och resurser ute i landet.

Vet du mer? Tipsa reportrarna: anvandarna@schibsted.se

Tipsen till Ecpat 2011–2015:

År Antal tips
2016 7000 (prel.)
2015 5430
2014 2715
2013 2169
2012 2754
2011 3082
Källa: Ecpat Hotline 2015, Ecpat Sverige

Siffrorna visar tips om dokumenterade sexuella övergrepp på barn, groomingbrott, resande förövare, människohandel med barn för sexuella ändamål. För 2015 var antalet av den första kategorin tips 5201.

Einar Otto Stangvik på norska VG. Foto: Stefan Mattsson
Annons
Annons
X

Nästan en fjärdedel av dem som ringer till Preventell är pedofiler: de beskriver att de är sexuellt intresserade av barn.

Foto: SvD/Aftonbladet Bild 1 av 4
Foto: Grafik_ Jenny Alvén Bild 2 av 4

Vi har funnit 72 svenska nedladdare – och konfronterat 33 av dem.

Foto: Grafik: Jenny Alvén Bild 3 av 4

Einar Otto Stangvik på norska VG.

Foto: Stefan Mattsson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X