Annons
X
Annons
X

Rekordmånga vill byta namn

NAMNBYTE. Säg mig vad du heter och jag ska säga dig vem du är... Nja, faktum är att många inte alls tycker att deras namn speglar dem på rätt sätt. Det är ett av flera skäl till att svenskar är världsmästare på att byta namn. En som numera känner att hans namn bättre berättar om honom, är Piratpartiets Rick Falkvinge.

27/4 ”Jag ville ha ett unikt namn som stämmer bättre med min självbild. Jag har alltid identifierat mig med de stora rovfåglarna – som jag tycker står för stolthet, frihet och överblick”, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge, tidigare Dick Augustsson.

27/4 ”Jag ville ha ett unikt namn som stämmer bättre med min självbild. Jag har alltid identifierat mig med de stora rovfåglarna – som jag tycker står för stolthet, frihet och överblick”, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge, tidigare Dick Augustsson. Foto: INGVAR KARMHED

DU ÄR VAD DU HETER | DEL 5

Inget annat folk i världen byter namn lika ofta som svenskarna. Förra året ansökte rekordmånga – nästan 8 000 personer – om att få ta sig ett nytt namn. Den senaste tioårsperioden har antalet ansökningar om namnbyten ökat med 65 procent hos Patent- och registreringsverket (PRV).

– Mina forskarkollegor utomlands blir alltid förvånade när de får höra att så många svenskar vill byta namn. Främsta förklaringen är att vi har så många son-namn, som människor vill byta mot mer individuella efternamn, säger Eva Brylla, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet och språklig rådgivare åt PRV:s namnenhet.

En av de vanligaste förändringarna av namn handlar annars om stavning och särskilt populära är bokstäverna C och Z. Karlsson vill hellre heta Carlsson och Susanne snitsar till sitt namn genom att ändra till Suzanne.

Annons
X

De som längtar efter en mer genomgripande förändring, byter namn helt och hållet. Vanligast är att slopa sitt efternamn, och då särskilt ett son-namn. Drygt två miljoner svenskar har ett sådant efternamn.

– Många vill sticka ut och ha ett lite tjusigare efternamn. Vid millennieskiftet ville drygt 7 procent av alla namnbytare ha ett adelsliknande namn. Det är väl ett sätt att göra en klassresa och att visa att man är en unik individ, säger Eva Brylla.

Hon har själv fått sitt ovanliga efternamn genom giftermål. Brylla är ett slaviskt namn och betyder antingen kulle eller tjock.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Medan infödda svenskar alltså byter namn för att sticka ut, tar sig invandrare ofta nya namn för att smälta in – och därmed öka sina chanser på den svenska arbetsmarknaden. En svensk studie som gjordes för några år sedan, visade att namnbyten var vanligast bland personer födda i Afrika och Asien eller i länder där slaviska språk talas. Särskilt vanligt var det att överge efternamnet Mohammed.

  – Det är sorgligt att det ska behöva vara så, men de här personerna gör troligtvis en riktig bedömning. Det förekommer ju diskriminering på grund av namn, säger Eva Brylla.

  En annan trend är att nygifta par tar sig ett helt nytt efternamn. Medan vissa låter fantasin flöda fritt, bygger andra vidare på vad de redan har. Heter hon Nyman och han Lindgren, väljer paret kanske att kalla sig Nygren.

  – Paret vill väl markera att de går in i ett helt nytt skede i livet och att en ny släktgemenskap har börjat. Ett nytt gemensamt efternamn kan också ses som ett tecken på ökad jämlikhet. Namnbruket speglar ofta tidsandan på det sättet, säger Eva Brylla, vars bok Andersson, Pettersson, Lundström och… Beachman, kom ut förra året.

  Men alla önskemål om nya namn blir inte godkända. Ungefär var tionde ansökan som kommer in till PRV avslås. Beslutet kan sedan överklagas hos flera instanser. Ett av de namn som prövats ända upp i regeringsrätten – och till slut godkänts – är förnamnet Twilight.

  – Personligen tycker jag att det är olämpligt eftersom det inte är något namn i USA eller England, utan bara ett ord som betyder skymning. Då kan man lika gärna kalla folk för golvmopp eller disktrasa! Om vi ska leva tillsammans i ett samhälle måste det vara tydligt för omgivningen om namnet refererar till en person eller en sak, säger Eva Brylla.

  Men alla håller inte med henne. Många menar att namnvalet är en privatsak och inget som myndigheterna ska lägga sig i. Kritiken har gjort att regeringen nyligen beslutade att se över namnlagen, för att undersöka om individen kan ges större frihet när det gäller namnval.

  – Under årens lopp har jag fått en del otrevliga och upprörda samtal från människor som fått avslag på sin ansökan. Namnet är en del av människors identitet och de flesta som byter har funderat länge på vad de vill heta. När de väl skickar in papperen till PRV, har de redan bestämt sig för det nya namnet och upplever det som en djup kränkning att få nej, säger Eva Brylla.

  ”Falkvinge känns mer som jag”

  Vem äger egentligen ett namn? Givaren eller bäraren? För Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge är svaret givet: Som individ bestämmer man själv vad man ska heta.

  För sex år sedan slopade han de dopnamn, som föräldrarna gett honom och tog sig i stället ett unikt namn som stämde bättre med hans självbild.

  – Jag informerade förstås mina föräldrar i förväg. Det är en heders­sak. Men det blev ingen större diskussion. De respekterade mitt beslut, säger han.

  Fram till år 2004 hette Rick – eller egentligen Rickard – Dick i förnamn. Själv hade han inga problem med det namnet, men efter ett par öl på krogen var det alltid någon halvberusad person som kom fram och gjorde sig rolig över namnet Dick – eller rättare sagt den amerikanska översättningen av namnet.

  – Eftersom det inte bara hände en gång, kunde det bli lite tröttsamt. Men egentligen brydde jag mig inte. Jag brukade svara att ”redan indianerna döpte sina krigare efter deras främsta egenskaper…” Det brukade få tyst på dem.

  Mer störande tyckte han att det var när ”moralismen” började dyka upp bland dem som gjorde programvara till datorer. Plötsligt kunde han inte använda sitt förnamn när han registrerade webbsidor eller skapade användarkonton på nätet. Namnet Dick ströks till och med ur mejl.

  – Det var väldigt irriterande, och opraktiskt, så till slut beslutade jag mig för att byta namn. Att det blev Rick, i stället för Dick, handlade mest om lathet. Även för omgivningen var det förvånansvärt lätt att gå från Dick till Rick.

  Och när han ändå bytte förnamn, kunde han lika gärna ta sig ett nytt efternamn. Rick hette tidigare Augustsson, men hade länge velat ha ett mer unikt efternamn, som berättade något om hans karaktär.

  – Det finns kattmänniskor och hundmänniskor. Själv är jag en fågelmänniska. Jag har alltid identifierat mig med de stora rovfåglarna, som jag tycker står för stolthet, frihet och överblick.

  Tre år före namnbytet registrerade Rick därför nätadressen falkvinge.se. Därigenom fick han tid på sig känna efter om detta verkligen var namnet han ville leva med resten av livet.

  Och det var det. I samband med att han började ett nytt jobb, där det skulle tryckas upp nya visitkort, gjorde Rick slag i saken och skickade in ansökan till Skatteverket.

  – Att ha ett efternamn som är unikt även globalt, är väldigt praktiskt. Om jag gör en sökning och datorn känner av de nio bokstäverna i den kombinationen, så vet jag att det är just mig de syftar på. Det kan vara en student i New York, som skriver något om mig på ett nätforum. En halvtimme senare kan jag då gå in och svara personligen på det inlägget.

  Att Rick Falkvinge ser det som så självklart att människor själva ska få välja sina namn, tror han delvis beror på att han tillhör en generation som mer eller mindre har växt upp på nätet. Där bestämmer användaren helt fritt vad han eller hon ska kalla sig och ofta blir det ett unikt namn, som signalerar något om personens karaktär eller intressen.

  – Namnlagens dagar är definitivt räknade. Att staten ska få bestämma om ett namn är stötande eller inte är ju helt uråldrigt. Nätgenerationen består av individualister som är vana att få bestämma själva. De kommer aldrig att acceptera ett sådant förmynderi.

  Så vad har namnbytet betytt? Blir du annorlunda bemött med dina nya namn?

  – Som Augustsson var jag mellanchef på ett it-företag och nu är jag ledare för Piratpartiet och en eftertraktad föreläsare i hela världen. Det har hänt så mycket annat under den här tiden att det inte går att säga vad just namnbytet har betytt. Men själv är jag väldigt nöjd med mina nya namn. Falkvinge känns mer som jag.

  Annons
  Annons
  X

  27/4 ”Jag ville ha ett unikt namn som stämmer bättre med min självbild. Jag har alltid identifierat mig med de stora rovfåglarna – som jag tycker står för stolthet, frihet och överblick”, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge, tidigare Dick Augustsson.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X