Annons
X
Annons
X

Rekordmånga röstar i förtid

Förtidsröstningen slår rekord. Nära en miljon svenskar har redan röstat. Men den nya trenden kan öka risken för att vi inte har ett färdigt valresultat förrän på onsdagen efter valet.

Foto: YVONNE ÅSELL

De senaste siffrorna från Val-myndigheten visar att 979263 personer hittills har förtidsröstat – siffrorna uppdateras varje natt. Vid samma tidpunkt för fyra år sedan var det 768696 personer som hade valt att rösta i förtid – en ökning med mer än 200000 personer. Ökningen finns i samtliga län utom i Västernorrland där förtidsröstningen hittills påminner om valet 2006.

Det är framför allt den ökade tillgängligheten som ligger bakom den nya trenden tror Jan Hult, kanslichef för valnämnden i Stockholm. Här har förtids- röstande mer än fördubblats – 249986 personer har redan röstat, drygt 88000 fler än under motsvarande period för fyra år sedan.

– I Stockholm har vi valt att finnas där folk rör sig, i gallerior, nära kommunikationer och det tror jag bidrar, säger han.

Annons
X

Att allt fler väljer att rösta i förtid kan leda till att vi får ett försenat valresultat. Rösterna skickas till respektive vallokal där de räknas först på valdagen. Men det är inte säkert att alla röster hinner fram. Har man röstat på en annan ort än där man är skriven räknas inte rösten förrän på onsdagen.

– Blir det fler som förtidsröstar kan det bli fler röster som får vänta till på onsdagen. Det kan innebära att vi får ett senare resultat än på söndagen, säger Jan Hult.

I Stockholm, Malmö och Göteborg har man därför ökat be-manningen onsdagen efter valdagen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det kommer troligtvis bli många röster som inte hinns med på söndagen, spontanröstningen har gett en större inströmning och den kommer vi nog ha på söndagen också, säger Louise Lagerlund, vice nämndsekreterare i valnämnden i Malmö.

  Enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, brukar det röra sig om cirka 100000 röster som räknas efter själva valdagen. Även om det antalet skulle stiga i år har han svårt att tro att Valu – SVT:s vallokalsundersökningar som sedan 1991 genomförs med väljare utanför vallokaler och som brukar ge en rättvis bild av resultatet – inte kommer att kunna ge besked under söndagskvällen.

  –Det är klart, om alliansen skulle vara 10000 röster från egen majoritet eller något av de mindre partierna balansera väldigt nära fyraprocentspärren och skakar om, då kanske vi får vänta. Men jag bedömer den sannolikheten som ganska liten.

  En bidragande faktor bakom det ökande förtidsröstandet är att man i många vallokaler slipper ha med sig sitt röstkort – val- förrättaren på plats kan skriva ut ett kort eller ringa Valmyndig- heten och få det mejlat medan man väntar.

  – Det har lett till att fler spontanröstar, allt de behöver är ju sin legitimation, säger Jan Hult som tror att spontanröstning är ett storstadsfenomen.

  Han får medhåll av Björn Tedeman, valsamordnare på valnämndens kansli i Göteborg:

  – Det är många som passar på när de gör annat, alla tycker inte att det är en fin tradition att vänta till valdagen.

  Enligt Henrik Oscarsson finns det indikationer på att förtidsröstandet kan ge ett ökat valdeltagande – det kunde man bland annat se i EU-parlamentsvalet. Att förtidsröstanden skulle gynna något särskilt parti eller block har han dock svårt att se.

  – Förr brukade man säga att de gamla poströsterna gynnade Centern och Moderaterna men idag är det inga större skillnader, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X