Annons
X
Annons
X

Rekordmånga obetalda sms-lån

Under 2009 fick Kronofogden in över 46 000 ansökningar om betalningsförelägganden för obetalda sms-lån. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2008 då Kronofogden fick in 36 000 ansökningar.

Av TT
(uppdaterad)

”Vi har fått många signaler om att personer tar dessa lån för att betala andra räkningar och skulder, särskilt nu under lågkonjunkturen”, skriver Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden, i en kommentar.

Ungdomarnas procentuella andel har dock fortsatt att minska.

Kronofogden hoppas nu få gehör för sina förslag om bland annat en grundligare kreditprövning innan sms-lånen beviljas.

Annons
X

Den positiva trenden vad gäller ungdomarnas andel av sms-lånen håller i sig, konstaterar Kronofogden, men de är fortfarande överrepresenterade. Andelen ansökningar om betalningsföreläggande mot personer i åldrarna 18-25 år stod förra året för 23 procent av alla ansökningar.

Samtidigt fortsätter också andelen kvinnor med obetalda lån att närma sig männens nivå. I åldersgruppen från 36 år och uppåt har kvinnorna lika stor eller större andel obetalda lån än männen.

Från budget- och skuldrådgivare får Kronofogden information om att det ofta är människor med mycket dålig ekonomi som tar snabblånen för att skapa sig en tillfällig frist. Att många i dag kan låna trots att de saknar tillräcklig återbetalningsförmåga är ett problem som Kronofogden fört fram under flera år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi hoppas på en grundligare kreditprövning och att det kan minska obetalda sms-lån som ett snabbspår in i skuldfällan. Men som det är nu får vi in ansökningar om betalningsanmärkningar i mängder varje dag, säger Åkerlund.

  Varför andelen obetalda sms-lån har ökat så starkt för kvinnor över 36 år under senare år har Kronofogden ingen förklaring till.

  – Men vi skulle gärna se att fler försöker analysera det.

  Samtidigt gläds Kronofogden åt att andelen ungdomar med obetalda sms-lån fortsätter att minska.

  – Det är oerhört positivt, säger Janne Åkerlund.

  Uppmärksamheten och aktiviteterna kring sms-lånen som bland andra Kronofogden och Konsumentverket haft bland gymnasieungdomar kan ha haft en viss effekt.

  – Vi kommer att fortsätta vårt arbete med fokus på de unga och har startat en ny tävlingsomgång i ”Koll på cashen” där gymnasieelever genom sina ekonomikunskaper får tävla om bidrag till klasskassan.

  Konsumentombudsmannen (KO) har skärpt tonen mot sms-låneföretagen och hotat med rättsliga åtgärder mot dem som inte följer lagen. KO har vunnit flera tvister som bland annat innebär att företagen inte får dölja räntekostnaderna för lånen genom att maskera dem till avgifter. KO har också förbjudit användningen av snabbhetsargumentet i marknadsföringen av lånen.

  – Vi har just startat uppföljningen av det brev vi skickade ut till företagen om vad som gäller. Vi kommer nu att granska företagens sidor och bland annat se om avgifterna varierar beroende på lånets storlek och i så fall be om en förklaring till det, säger Anna Hallqvist, utredare på KO.

  Omkring 30 sms-låneföretag finns i dag på den svenska marknaden.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X