Annons
X
Annons
X

Rekordmånga nya hiv-fall: ”Typiskt ryska dumstoltheten”

Antalet nya fall av hivinfektion slog rekord i Europa under 2014. Då registrerades drygt 142 000 nyinsjuknade varav 85 000 i Ryssland.

– Hiv-epidemin är inte oväntad och den besvärliga situationen kan nog bli ännu värre på grund av den ryska dumstoltheten, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

(uppdaterad)
Anna Mia Ekström

Anna Mia Ekström Foto: Tomas Oneborg

Det kan komma som en överraskning att antalet hiv-smittade ökar och att det nu handlar om rekordnivåer i Europa sedan man började registrera alla som får diagnosen i början av 1980-talet. Det sker via EU-organet European Centre for disease prevention control – ECDC – och enligt den senaste rapporten som nyligen släpptes är 2014 det värsta året någonsin med 142 197 nya fall i 50 av Europas länder.

I Västeuropa minskar de nya hiv-fallen medan de ökar något i Centraleuropa. I östra Europa är utvecklingen däremot synnerligen dyster och särskilt i Ryssland. 2005 rapporterades drygt 35 400 nya fall i Ryssland men det ökade till 85 250 fall under 2014. Det är mer än en fördubbling och på 10 år har över 900 000 fått diagnosen i Ryssland.

Ryssland verkade tycka att det var skamligt att klumpas ihop med andra mottagarländer som fattiga länder i Afrika.

Annons
X

Foto: Tomas Oneborg

Enligt professorn Anna Mia Ekström finns det flera förklaringar till den ryska hiv-epidemin. I Ryssland är användningen av droger som injiceras vanligare och det finns många missbrukare samtidigt som vården är mycket eftersatt för den gruppen. De relativt få sprutbyten som förekommer drivs ofta via ryska frivilligorganisationer, de är sällan organiserade av den ryska staten.

– Den största och viktigaste förändringen handlar om Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria, som tidigare stöttade många ryska frivilligorganisationer med pengar till sprutbytesinsatser och annat förebyggande arbete mot hiv. 2011 tackade Ryssland nej till att ta emot mer stöd från Globala fonden. De verkade tycka att det var skamligt att klumpas ihop med andra mottagarländer som fattiga länder i Afrika. Ryssland gjorde klart att man ville bli ett land som ger pengar till andra i stället, berättar Anna Mia Ekström.

Nu går därför frivilligorganisationerna ekonomiskt på knäna och många program har upphört när den ryska regimen valt att inte ta över finansieringen för att täcka upp efter Globala fonden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Narkomaner är väldigt lågprioriterade i Ryssland, man tycker att de får skylla sig själva. På ett sätt är det väntat eftersom tillgången är så låg på bra hiv-behandling, det är så typiskt för den ryska dumstoltheten.

  Narkomaner är väldigt lågprioriterade i Ryssland, man tycker att de får skylla sig själva.

  HIV läkare Anna-Mia Ekström,karolinska universitetssjuhuset i Huddinge. Foto: Tomas Oneborg

  Hur menar du?

  – Det är svårt att få pålitlig information från ryska myndigheter. Ofta vill de inte erkänna att de har problem. Deras stolthet och förnekande av att de har problem leder till att det blir svårt att göra något, säger hon.

  Att få hiv-behandling är svårt i Ryssland. Kostnaderna för mediciner är fortfarande höga och ryska staten samordnar inte längre inköp för regionerna som ska betala för hiv-behandlingen. Läkemedlen är också dyrare i Ryssland eftersom de inte får eller söker samma rabatter som låginkomstländer i Afrika och Asien.

  Av de 142 000 nya fallen under 2014 rapporterades 77 procent från östra Europa, 19 procent i Västeuropa och tre procent i Centraleuropa. I relation till befolkningen är det överlägset värst i Ryssland med 58,4 nyinsjuknade per 100 000 invånare. Därefter kommer Ukraina med 36,9 och Estland med 22,1 per 100 000 invånare.

  Lägst smittspridning är det i Makedonien, Serbien och Slovakien med cirka 1,5 nya fall per 100 000 invånare medan den svenska siffran är 3,6. Här är det mellan 400 och 500 om året som får en hiv-diagnos.

  Anna Mia Ekström anser att läget är allvarligt och Europa måste jobba hårdare med förebyggande insatser.

  I hela Europa har hiv-smittan bland homosexuella män ökat, särskilt bland unga män. De är sexuellt mer aktiva, vissa har många partners men tyvärr har många dålig kunskap om hiv idag. Framför allt har de mindre respekt för smittan eftersom de inte har sett sina kompisar dö i aids som på 1990-talet, berättar Anna Mia Ekström.

  – Då när det inte fanns någon behandling och man var rädd för aids pratade man mycket om riskbeteende och att använda kondom.

  Foto: Tomas Oneborg

  Anna Mia Ekström menar att många unga är naiva när det gäller oskyddat sex idag och det är en svår balansgång med informationen.

  Vi vill avdramatisera och man ska veta att man kan leva ett mycket långt och friskt liv med hiv om man tar sin medicin varje dag.

  – Vi vill inte skrämmas, vi vill avdramatisera och man ska veta att man kan leva ett mycket långt och friskt liv med hiv om man tar sin medicin varje dag. Behandlingen är supereffektiv och helt gratis för patienten även om den kostar mycket pengar för samhället och är livslång. Samtidigt vill vi inte att man ska vara helt orädd. För många är det också jättejobbigt att ta medicin varje dag och socialt är det fortfarande jobbigt för många att berätta om sin infektion och svårt att hitta en partner.

  Hiv-läkemedel skyddar extremt bra mot smitta och det finns profylax som kan användas både före och efter sex som ett slags före- och efterpiller. I USA och Europa är det populärt bland vissa homosexuella män och på många håll kan man köpa det fritt på apotek. Men i Ryssland är det svårt att få tag i alla typer av hiv-medicin.

  I östra Europa har man också sett en viss ökning av antalet insjuknade heterosexuella, särskilt bland kvinnor. Det antas också bero på att riskbeteendet har ökat.

  Däremot har inte ett ökat flyktingmottagande i Europa gett någon synlig uppgång av antalet nya hiv-smittade. De flesta kommer från länder där hiv-infektioner inte är så vanliga.

  Men världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att flyktingar och invandrare i Europa är en riskgrupp för infektioner. Det finns rapporter om att unga män tvingas till oskyddat sex under flyktvägen.

  – Eftersom de ofta är socialt utsatta och befinner sig i en svår situation kan de dras in i riskbeteenden som inte är bra för dem, säger Zsuzsanna Jakab från WHO till tidningen Independent.

  Annons
  Annons
  X

  Anna Mia Ekström

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4
  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

  HIV läkare Anna-Mia Ekström,karolinska universitetssjuhuset i Huddinge.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
  Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X