Annons
X
Annons
X

Rekordmånga kvinnor till styrelserna

Allt fler kvinnor tar i vår plats i de svenska börsbolagens styrelser, det står klart när flertalet valberedningar nu är klara med sina förslag. Men ordförande är fortfarande nästan alltid en herre.

– Det är svenskt näringslivs stora skamfläck, säger vd Amanda Lundeteg på stiftelsen Allbright.

Amanda Lundeteg (i mitten) på stiftelsen Allbright. I förgrunden Sussi Kvart och Katarina Bonde.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Storbolagen har halkat efter

[object Object]
Amanda Lundeteg (i mitten) på stiftelsen Allbright. I förgrunden Sussi Kvart och Katarina Bonde. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

**Svenska företag ser ut **att få allt mer jämställda styrelser. Efter att valberedningar i 42 företag har lämnat sina förslag till styrelser är nästan hälften, 20 stycken, jämställda. I de bolag som hittills har tillkännagivit nomineringarna ligger andelen kvinnor i styrelserna på 38 procent. Det är stiftelsen Allbright som har sammanställt statistiken. För att en styrelse ska klassas som jämställd ska minst 40 procent vara av det underrepresenterade könet.

– Förslagen är oväntat starka. När vi följde nomineringarna förra året så steg procentsatsen successivt. Nu har vi börjat på en högre nivå, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Ännu återstår många valberedningars förslag, men Amanda Lundeteg tror att ökningen håller i sig. Ett skäl är regeringens hot om lagstiftning om företagen inte på egen hand når upp till jämställda styrelser.

– Det som förvånar mig är att vissa stora bolag inte är bättre än vad de är. Exempelvis H&M och Stora Enso. Stora bolag brukar visa vägen, men inte här.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Mångfald viktigt för en bra styrelse

Både H&M och Stora Enso ligger i årets förslag kvar på sin tidigare nivå: 38 procent kvinnor respektive 25 procent kvinnor i styrelsen. Andra storföretag gör däremot kraftiga förbättringar. Exempelvis Handelsbanken går från 33 procent kvinnor i den befintliga styrelsen till 45 procent kvinnor om valberedningens förslag går igenom.

De nya kvinnorna i bankens styrelse är Karin Apelman och Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius. Karina Apelman är generaldirektör i Exportkreditnämnden men lämnar den positionen under våren.

Industrivärdens vd, Helena Stjernholm, är ordförande i Handelsbankens valberedning.

– Mångfald är en viktig komponent för att få en bra styrelse. Där är kön en del, men jag vill vara tydlig med att de här individerna är föreslagna med bas i deras kompetens, säger hon.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Styrelse med över hälften kvinnor

Industrivärden ökar enligt valberedningens förslag andelen kvinnor. Investmentbolaget landar strax under jämställdhetsgränsen på 38 procent i och med att Helena Stjernholm går in som ledamot. Helena Stjernholm föreslås också som styrelseledamot i lastbilstillverkaren Volvo. Hon tycker att det har hänt mycket i de största börsbolagens styrelser de senaste åren.

– Jag tycker det går långsammare i bolagens ledningar. I styrelsen är det lättare att mäta andelar och det finns ett kvoteringskrav liggande, säger hon.

**Helena Stjernholm sitter **också i valberedningen i SCA, vars styrelseförslag innehåller 56 procent kvinnor. Till styrelsen föreslås nu tidigare handelsminister Ewa Björling och Maija-Liisa Friman. Maija-Liisa Friman har haft en rad styrelseuppdrag och är nu bland andra uppdrag vice styrelseordförande för Neste Corporation.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Få kvinnor på vd-posten

  Även SEB, ett av få börsbolag med en kvinna på vd-posten, föreslår tunga kvinnonamn till styrelsen. Valberedningen vill se Sara Öhrvall och Investors finanschef Helena Saxon som nya styrelseledamöter. Sara Öhrvall är ledamot i Investors styrelse, har uppdrag inom Bonnierkoncernen och skriver krönikor om digitalisering i Dagens Industri.

  **Ett annat bolag **som ökar jämställdheten är Telia Sonera. Som nya ledamöter föreslås två vd:ar med erfarenhet av investeringar: Ratos vd Susanna Campbell och Anna Settman, vd för investeraren The Springfield Project. Nuvarande ordförande Marie Ehrling föreslås sitta kvar. Telia Sonera tillhör därmed de 6 procent av börsbolagen som har en kvinnlig styrelseordförande.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  "Allt förändras inte över en natt"

  Nykomlingar i den gruppen är Axfood och HiQ som tillsätter Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson, och styrelseproffset Gunnel Duveblad till styrelseordföranden för respektive bolag. Helena Stjernholm tror att det på sikt även kommer bli fler kvinnor på ordförandeposterna.

  – Det går åt rätt håll. Sen förändras inte allt över en natt. Men det är viktigt att inte bara uppnå en procentsiffra utan att också behålla kontinuitet och arbeta utifrån en plan över tid.

  På Allbright är Amanda Lundeteg kritisk till att utvecklingen går långsamt, framför allt när det gäller kvinnliga ordförande.

  – Det är svenskt näringslivs stora skamfläck. Många undrar varför vi fokuserar på den posten som innehas av så få. Men det är precis som med vd:ar – de har mycket makt, de syns och de kan skapa goda exempel.

  Albin Rännar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, hoppas att ökad kvinnlig representativitet i styrelserna också kan ge fler kvinnor på vd-poster.

  – För varje steg uppåt sker ett stort oförklarat bortfall av kvinnor. Det kan bli en förlust av kompetenta kvinnor från ledningen till styrelsen när fler kvinnor blir ledamöter. Men samtidigt finns det ett viktigt symbolvärde med många kvinnor i styrelsen, säger han.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Annika Falkengren, vd Seb.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Bolag som föreslagit jämställda styrelser

  [object Object]
  Annika Falkengren, vd Seb. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
  • Kungsleden
  • Mekonomen
  • SCA
  • Fabege
  • Midsona
  • NCC
  • Telia Sonera
  • SEB
  • Swedbank
  • Cloetta
  • Intrum Justitia
  • JM
  • KnowIT
  • Munksjö Oyj
  • Axfood
  • Castellum
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • HiQ International
  • MQ
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X