Annons
X
Annons
X

Rekordmånga judar lämnar Europa

Förra året blev en toppnotering av europeiska judar som migrerade till Israel, enligt Jewish Agency. Men Judiska centralrådets ordförande, Lena Posner Körösi, säger att utvandringen från Sverige var minimal under 2015.

(uppdaterad)
[object Object]
Gamla muren i Jerusalem, Israel, kort efter Parisattackerna. Foto: Ariel Schalit/AP

Attackerna mot den judiska skolan i Toulouse, judiska museet i Bryssel, Charlie Hebdo i Paris, synagogan i Köpenhamn och Parisattackerna i november har fått rekordmånga judar att migrera till Israel.

Frankrike har ett av de största judiska samfunden i världen, med över en halv miljon personer. Efter de upprepade terrorattackerna har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanat Europas judar att emigrera.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2015 flyttade drygt 8 000 judar från Frankrike till Israel, vilket är dubbelt så många jämfört med 2010. Det visar siffror från Jewish Agency, en halvofficiell organisation som bistår judar som vill invandra till Israel. Frankrikes premiärminister Manuel Valls uttryckte nyligen öppet sin oro för utvecklingen, som han befarar kan komma att påverka landet negativt.

  Annons
  X

  Utan judarna är Frankrike inte längre Frankrike. De är vår äldsta gemenskap. De har varit franska medborgare sedan franska revolutionen.

  – Utan judarna är Frankrike inte längre Frankrike. De är vår äldsta gemenskap. De har varit franska medborgare sedan franska revolutionen, sa han till CNN:s reporter Christiane Amanpour.

  När EU 2013 studerade förekomsten av antisemitism i Frankrike svarade 74 procent av de tillfrågade att de stundvis undviker att identifiera sig som judar, medan omkring en fjärdedel svarade att de alltid gör det.

  **Enligt Jewish Agency finns **det olika motiv till utvandringen. En del flyttar till Israel av ekonomiska skäl, andra av oro för terrorangrepp eller på grund av de judefientliga stämningarna.

  Sammanlagt har Israel tagit emot runt 30 000 invandrare under 2015, vilket är den högsta siffran på 15 år, enligt organisationen.

  Från Storbritannien har cirka 774 judar utvandrat till Israel under fjolåret, från Ryssland 7 100 och från Ukraina 7 300. Även från Nordamerika har runt 3 500 judar flyttat till Israel. Det visar siffror från Jewish Agency, som räknar med att invandringen till Israel kommer att fortsätta öka.

  Sedan Israel grundades 1948 har landet tagit emot över tre miljon inflyttare. Nu har Israel omkring 8,4 miljoner invånare, varav runt tre fjärdedelar är judar, uppger organisationen.

  Lena Posner Körösi. Foto: Anders Wiklund/TT

  **SvD har pratat med **Judiska centralrådets ordförande, Lena Posner Körösi, för att se om utvandringen från Sverige också har ökat under 2015.

  – Nej, om någon har lämnat, så är det inget jämfört med Frankrike. Det är i princip noll som flyttat, de familjer som har lämnat har planerat det länge, säger hon.

  Detta trots att hotbilden mot landets judar länge har varit hög, enligt Säkerhetspolisen. Judiska församlingar i Sverige har vid upprepade tillfällen utsätts för hot och skadegörelser.

  Samtidigt som vi är relativt pessimistiska när det gäller Europa, så kan vi konstatera att judar i Sverige fortfarande tror på en framtid här.

  – Därför har många judar flyttat från Malmö till Stockholm. Men samtidigt som vi är relativt pessimistiska när det gäller Europa, så kan vi konstatera att judar i Sverige fortfarande tror på en framtid här.

  Posner Körösi varnar för att det bara är en tidsfråga innan samma sak som hänt i Belgien, Danmark och Frankrike även händer i Sverige. För att Sverige inte ska hamna där krävs det enligt henne tuffare rättssäkerhetsinsatser, och förmedling om att det råder noll tolerans här.

  – Än så länge har vi varit förskonade från den typen av terrorattacker, förutom den som misslyckades 2010. Men vi måste hålla bättre koll på före detta IS-soldater, som stått bakom många av attackerna, säger hon.

  Annons

  Gamla muren i Jerusalem, Israel, kort efter Parisattackerna.

  Foto: Ariel Schalit/AP Bild 1 av 2

  Lena Posner Körösi.

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X