Annons
X
Annons
X

Rekordmånga flyg i svenskt luftrum

Antalet flygplansrörelser i Sverige uppgick till 712 000 förra året, vilket är den högsta siffran på sju år. Nu pekar den globala prognosen på ännu högre siffror.

Foto: Mark Lennihan/AP

– Det finns ett klart samband mellan uppgången i antalet flygplansrörelser och det faktum att Arlanda flygplats slog passagerarrekord med över 23 miljoner flygresenärer 2015, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket, LFV.

Överflygningar, alltså varken in- eller utrikestrafiken, stod för den största ökningen under 2015, med ett lyft på 2 procent. Utrikestrafiken ökade med 1,3 procent, medan inrikestrafiken minskade med 1,5 procent under 2015. Ett rekordår för svenskt flyg med andra ord.

– Fjolåret är det näst mest trafikerade året sedan millenieskiftet, med 712 000 flygplansrörelser, säger Fröberg.

Annons
X

**Under hela 2000-talet **har högre siffror bara noterats en gång tidigare, 2008, då antalet flygplansrörelser uppgick till 725 000. I september samma år satte finanskrisen dock stopp på tillväxten och två år senare hade siffran sjunkit till 640 000.

– Flygtrafiken är en bra värdemätare på konjunkturen. 2010 påverkades siffrorna förstås av askmolnet från Island också, säger Fröberg.

Merparten av den överflygande trafiken i svenskt luftrum under 2015 flög mellan Asien och Europa.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En framväxande medelklass i Sydostasien, Indien och arabländerna har resulterat i en ökning. Fler har råd att flyga och det återstår att se när den marknaden blir lika mättad som här i Europa, säger Per Fröberg.

  Statistiken från Eurocontrol för helåret 2015 är inte klar ännu, men novembersiffrorna visar att antalet flygplansrörelser ökade med omkring 1,5 procent inom EU. Liknande siffror väntas fram till 2020.

  – IATA:s globala passagerarsiffror pekar dessutom på en ökning kring 7 procent. Det är en rejäl siffra, säger Per Fröberg.

  Annons
  Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X