Rekordmånga fall med farlig tarmbakterie

Sommaren är den tid då flest drabbas av den allvarliga tarmbakterien ehec. Men redan under årets första fem månader har fler fall rapporterats än något tidigare år. Kontakt med djur och att äta kött som inte är genomstekt är några av riskerna för att smittas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Kontakt med kor kan smitta.

Kontakt med kor kan smitta.

Foto: Stefan Gustavsson
Korna blir inte själva sjuka av Ehec, men kan sprida bakterien till människor.

Korna blir inte själva sjuka av Ehec, men kan sprida bakterien till människor.

Foto: PAUL MADEJ/TT
Annons

De senaste åren har antalet rapporterade fall av ehec ökat. Bakterien, som blev känd i Sverige i mitten av 90-talet, drabbar årligen mellan 400 och 500 svenskar. Den finns framför allt i tarmarna hos kor och får, och sprids till människor genom livsmedel eller kontakt med djur. År 2013 rapporterades rekordmånga fall av ehec i Sverige, 551 stycken, bland annat efter att 29 personer insjuknat på samma gång. Den troliga smittkällan då var sallad som sköljts i förorenat vatten på en restaurang.

De som smittas drabbas av magsmärta och blodig diarré. Omkring fem procent av de drabbade utvecklar den allvarligare åkomman HUS, som skadar njurarna och i värsta fall kan leda till dödsfall.

Annons
Annons
Annons