Annons
X
Annons
X

Rekordlågt stöd för C i Sifomätning

Med sju månader kvar till valet får de tre rödgröna partierna 52,8 procent i en ny Sifomätning mot de fyra regeringspartiernas 36,0. Samtidigt minskar Centerpartiet till 2,8 procent, partiets sämsta notering hos Sifo sedan mätningarna startade 1967.

Av TT
(uppdaterad)

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, enligt undersökningen som gjorts för Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna är största parti och ökar 2,0 procentenheter. Partiet får 34,9 procent i mätningen och är ensamt drygt fem procentenheter större än de två allianspartierna - Moderaterna och Folkpartiet - som ligger över riksdagsspärren på 4 procent.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vill ändå inte räkna ut regeringspartierna. Han pekar på att de i de två senaste valen varit bra på att mobilisera soffliggarna.

Annons
X

– I stort sett var det Alliansen som låg bakom att valdeltagandet ökade så mycket i de två senaste valen, säger han till Göteborgs-Posten.

Enligt Ekengren Oscarsson visar tidigare val att om väljarna tror att det är klart på förhand, finns det utsikter för lite större dramatik än om det verkar vara ett tätt race.

– Det blir en annan dramaturgi i de valrörelserna. Om känslan är att det är klart med regeringsfrågan så kan nästan vad som helst hända. Då finns det utrymme för valrörelseraketer. Så var det till exempel 1998 när KD trefaldigades på kort tid och 2002 då Folkpartiet fick ett rejält lyft.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statsvetarprofessorn tonar dock ner väljarnas rörlighet, men anser att ”osvuret är bäst”.

  – Om det verkar klart kan partier som är helt uträknade i dag, som KD, få en väldigt bra valrörelse. Eller tvärtom, för partier som tror att det hela är klart kan det bli en skräckvalrörelse, säger Henrik Ekengren Oscarsson till tidningen.

  Fakta: Opinionen enligt Sifo:

  Så stort stöd får partierna i mätningen i procent:

  PartiVäljarstödFörändring*S34,9+2,0V8,2-0,1MP9,7+0,3M22,8-2,6C2,8-0,9FP6,7+0,2KD3,7+0,4SD9,5+0,3

  • Förändring i procentenheter sedan föregående mätning.

  RödgrönaAlliansen52,8 (+2,2)36,0 (-2,9)
  Mätningen utfördes 3-13 februari. 1 933 personer intervjuades.

  Källa: Sifo, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet (TT)

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X