Annons
X
Annons
X

Rekordkonsumtionen av kött fortsätter – trots varningarna

Svenskarna fortsätter att konsumera lika mycket kött, trots miljö- och hälsovarningar fortsätter, visar nya siffror från Jordbruksverket som SvD tagit del av. Men nu talar mycket för att vår köttkonsumtion har nått sin kulmen.

Svenska köttdebatten
[object Object]
Slaktare i Hötorgshallen i Stockholm Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jag tror att Sverige är vid det man i USA har kallat "peak meat."

I USA har köttkonsumtionen minskat de tio senaste åren medan den i Sverige bara ökat. Men nu kan även vi ha nått vår kulmen.

– Jag tror att Sverige är vid det man i USA har kallat "peak meat", vi ligger ungefär tio år efter, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker vid United minds.

Annons
X

Jordbruksverkets siffror visar på totalkonsumtionen, det vill säga det kött totalt som går från slakterierna till handel och industri, alltså inte hur mycket vi äter. Den har de senaste tre åren legat på över 87 kilo per person.

2014 var siffran 87,4 kilo och förra året var den 87,3, visar nya siffror från Jordbruksverket som SvD tagit del av. Från 1960-talet fram tills i dag har vår köttkonsumtion ökat med 60 procent.

**För 2015 syns alltså **en minskning på ett hekto i vår köttkonsumtion, vilket är inom felmarginalen. Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, är förvånad.

– Med tanke på de trender som råder i samhället, som visar på att allt fler väljer att äta vegetariskt, samt en större efterfrågan på svenskt men också ekologiskt kött så trodde jag att vi skulle se en minskning av köttkonsumtionen.

Det visar att många vill fortsätta äta kött men mer sällan, och bättre kött.

De senaste åren har det kommit larm om att rött kött ökar risken för cancer men också om att köttproduktionen tar stor del av jordens resurser och påverkar klimatet negativt.

– Ser man på mattidningar så skriver de mer om vego än någonsin, samtidigt öppnas det fortfarande köttrestauranger. Det visar att många vill fortsätta äta kött men mer sällan, och bättre kött. Slentrianätandet kommer att minska, säger Ingela Stenson på United Minds.

Enligt Livsmedelsverkets matvaneundersökning som görs ungefär vart femte år, äter vi mellan 50 och 55 kilo rött kött och chark om året. Då är även det kött som ingår i färdigmat, korv och charkuterier inräknat. Det är ungefär ett kilo kött per person och vecka, vilket innebär att vi äter mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar.

Ändå säger 39 procent i en undersökning gjord av United minds för livsmedelsföretaget Felix, att de har minskat sitt intag av kött de fem senaste åren.

– Det är tydligt att de svarat på hur de vill äta, eller hur de tror att de äter. De vill göra rätt, säger Ingela Stenson och berättar att det brukar vara samma sak när de ställer frågor om ekologisk mat.

Det finns inga exakta siffror på hur många som väljer att äta vegetariskt men olika undersökningar visar på att allt fler väljer bort kött.

– Rent matematiskt skulle det kunna innebära att det är färre som äter mer kött, säger Åsa Lannhard Öberg.

Samtidigt råder det en brist på svenskt griskött, vilket fler vill äta.

Vår konsumtion av nötkött är konstant medan man kan se en liten minskning av griskött som motsvarar ökningen av kycklingkött. Åsa Lannhard Öberg tror att detta till en liten del kan bero på den ökande invandringen med personer från länder där man inte äter griskött.

– Samtidigt råder det en brist på svenskt griskött, vilket fler vill äta. Vi har ju också sett en minskning av importen av griskött. Frågan är om minskningen beror på en minskad efterfrågan eller brist på utbud, säger Åsa Lannhard Öberg.

Annons

Slaktare i Hötorgshallen i Stockholm

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X