Rekordhög fondförmögenhet

Aktiefonder har återigen inflöde av kapital efter tre månader med utflöde.
Aktiefonder har återigen inflöde av kapital efter tre månader med utflöde. Foto: Grafik: Finwire/Infogram

Efter tre månader med större uttag än insättningar ökade kapitalet i aktiefonder med 7 miljarder kronor i maj. Detta trots makroekonomisk oro, noterar Fondbolagens förening. Intresset ökade även för blandfonder. Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade med 38 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till rekordhöga 4 233 miljarder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Aktiefonder är återigen populärt hos svenska sparare. Nettoinflödet till fondtypen blev 7 miljarder kronor i maj. Därmed bröts trenden med tre månader med utflöde.

Även blandfonder såg en ökning med 3,7 miljarder. Uttag gjordes främst i hedgefonder med 3,3 miljarder men även korta räntefonder hade uttag på 0,6 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från Fondbolagens förening.

Under de fem första månaderna var nettoinsättningarna i aktiefonder 5,8 miljarder kronor.

Totalt noterade fonder ett nettoinflöde på 7,2 miljarder kronor. Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under maj med 38 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till 4 233 miljarder, vilket utgör den högsta noteringen någonsin för den svenska fondmarknaden. Av den totala fondförmögenheten var 60 procent placerade i aktiefonder, eller 2 521 miljarder kronor.

– Trots att makroekonomisk oro präglade stora delar av maj så hittade spararna tillbaka till aktiefonder efter ett par månader med nettoförsäljningar. De senaste månadernas trend med inflöde i globalfonder fortsatte men även branschfonder redovisade ett rejält nettoinflöde, skriver Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i en kommentar.

Visa diskussion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons