Rekordfå bolag vill in på börsen

Antalet nyintroduktioner på Europas börser har fallit flera kvartal i rad och nådde under årets första månader en ny bottennotering. Även utköpen från börsen lyser med sin frånvaro. Men intresset har börjat öka vilket kan vara ett tecken på en vändning för de finansiella marknaderna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fyra listbyten och inga äkta nynoteringar. Så ser läget ut för noteringarna i Sverige under första kvartalet i år. Samma stiltje rådde på de europeiska börserna där totalt 18 bolag noterats hittills i år, jämfört med 72 under samma period 2008. Men minskningen för det introducerade kapitalet, helt nya bolag som noteras, sjönk ännu kraftigare, från 2 miljarder euro 2008 till 9 miljoner euro 2009. Det framgår i en rapport som revisions- och konsultfirman PricewaterhouseCoopers har gjort.

–Det här är en spegel av hur marknaden ser ut. Antalet noteringar är lågt, men ur ett riskkapitalförsörjningsperspektiv är de ännu lägre. Av de 18 noteringarna är väldigt många listbyten som inte tillför några nya pengar, säger Anders Axencrantz, ansvarig för marknadsnoteringar vid konsultföretaget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons