Annons
X
Annons
X

Rekorddyrt att köpa bostad i Stockholm

Ännu är det inte slut på köpglädjen. Bostadsrättspriserna i både centrala Stockholm och i centrala Göteborg skruvades upp till nya alla tiders högsta nivåer i mars. Siffrorna från Mäklarstatistik visar samtidigt att det är mer stiltje på villafronten.

Foto: SCANPIX

Frågan är däremot om det är någon större glädje som nyanlända från landsorten känner när de kommer till Stockholm och försöker hitta någonstans att bo. Medelpriset på en bostadsrätt i det som räknas som Storstockholm hamnade på 37 952 kronor per kvadratmeter under den gångna månaden, efter en uppgång med 2 procent jämfört med februari.

Innanför tullarna noterades ett nytt all time high på 62 365 kronor per kvadratmeter. Där klättrade snittpriset med 1 procent jämfört med månaden innan.

I centrala Göteborg lyder det nya rekordet på 40 465 kronor per kvadratmeter. En bostadsrätt i Malmö kostar därmed ungefär hälften jämfört med vad den gör i rikets andra stad. Malmölyan centralt betingar ett snittpris på 20 457 kronor per kvadratmeter, i stort sett oförändrat jämfört med februari.

Annons
X

Även ur perspektivet tolv månader tillbaka har Malmö gått sin egen väg prismässigt i storstadstrion. Såväl centrala Malmö som Stormalmö redovisar en liten prisnedgång under perioden; samtidigt har det skett prislyft med 10 till 14 procent i Stockholms- och Göteborgsregionen.

– Den prisökning som vi har sett på bostadsrätter kan mycket väl fortsätta eftersom det är bostadsbrist på många orter. Det understryker behovet av att det bör byggas fler bostäder över hela landet, framför allt på orter med stor inflyttning, kommenterar Peeter Pütsep som är vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Han konstaterar att utbudet av både bostadsrätter och villor är lägre än vid samma tid förra året. Det lägre utbudet i kombination med större efterfrågan på framför allt bostadsrätter medverkar till prisökningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Villapriset har däremot rört på sig marginellt de senaste tolv månaderna. Snittvillan i riket har blivit 2 procent dyrare och kostar nu 2 347 000 kronor. Storstadsregionerna drar självfallet upp detta genomsnittspris. Dyrast är det i Storstockholm: 3 853 000 kronor. Här har villapriset stigit mest bland storstäderna, upp 3 procent sedan mars i fjol. Storgöteborgskåken kostar inte så mycket mindre: 3 293 000 kronor. Den har blivit 1 procent dyrare under den gångna tolvmånadersperioden. I Malmö är villapriset stabilt på 2 845 000 kronor.

  – Vi har en segdragen vinter som försenar både villa- och fritidshusmarknaden och vi ser för tillfället en liten prisuppgång även på villor, säger Peeter Pütsep och tillägger att han väntar sig att utbudet av bostäder kommer att öka, främst vad gäller villor och fritidshus.

  Fritidshusen ryms också i statistiken och bygger på försäljningen av 5030 fritidshus mellan april i fjol och mars i år. Prisutvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod. Medelpriset för ett fritidshus, utifrån denna beräkning, hamnar på 1 335 000 kronor.

  Statistiken i övrigt bygger på den samlade försäljningen av 15 425 bostadsrätter under januari till och med mars i år respektive
  6 904 villor under samma period. Svensk Mäklarstatistik ägs av Hemnet HNS som i sin tur ägs till lika delar av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Siffrorna bygger på uppgifter från runt 70 procent av Sveriges fastighetsmäklare.

  Säg din ränta i SvD:s Räntekartan svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X