Annons

Rekordbygge bromsas – köpare vill hoppa av

Karlatornet försenas – köpare vill hoppa av sina bostadsrätter.
Karlatornet försenas – köpare vill hoppa av sina bostadsrätter. Foto: Tomorrow AB

Nordens högsta skyskrapa försenas och nu vill många bostadsrättsköpare hoppa av. Serneke söker en ny delägare och har bromsat det spektakulära bygget av Karlatornet i Göteborg.

Under strecket
Publicerad

Karlatornet som ska bli 245 meter högt och stå klart på Lindholmen i Göteborg om några år, är redan så försenat att många som har tecknat sig för bostadsrätter vill hoppa av.

Projektet är egentligen en hel stadsdel som planlagts i futuristisk stil med flera skyskrapor. Men pricken över i är Karlatornet som ska rymma 594 lägenheter och därtill ett nytt hotell från Petter Stordalen.

Men det råder just nu osäkerhet om finansiering av skyskrapan, varför totalentreprenören Serneke har beslutat att sänka byggtakten.

Fastighetsfinansiären NREP var tidigare delägare i projektet, men köptes oväntat ut av Serneke kring årsskiftet. Istället meddelades i juli att Serneke låg i slutförhandlingar med ”en stor internationell fastighetsaktör” som ska kliva in som ny partner. Men de förhandlingarna tycks gå långsamt.

– Vi har hela tiden sagt att vi ska ha en part i det här väldigt stora projektet. Vi är fortfarande i förhandlingar om detta innan vi sätter full fart med projektet igen, säger Johan Live, kommunikationschef vid Serneke till SvD.

Annons
Annons

486 av de 594 bostadsrätterna i tornet uppges vara sålda på bindande förhandsavtal. Men årslång försening av projektet har fått över en femtedel av förhandstecknarna att vägra godkänna den nya tidplanen med senare inflyttning.

Precis som vid flera spektakulära byggprojekt i Stockholm kan det nu bli tal om rättsprocesser för att pröva köparnas möjlighet att häva förhandsavtal.

Samtidigt är Serneke öppen med att man knappast kan bygga hela skyskrapan utan en ny medfinansiär och partner.

– Det finns ingen som skulle göra ett så här stort projekt på egen hand, så en partner har hela tiden varit planen, säger Johan Live som uppger att delägarförhandlingarna ska vara klara ”inom kort”.

Sveriges idag högsta hus är Turning Torso i Malmö med 190 meter, följt av Kista Science Tower i Stockholm, 128 meter. Men Karlatornet ska alltså bli 245 meter, eller något högre än Tellus Towers vid Telefonplan, ett projekt som ännu inte har grönt ljus från Stockholms stad.

Budgeten för Karlatornet är cirka 5 miljarder kronor. Tornet anses också avgörande för att skapa befolkningsunderlag för den omgivande stadsdel på Lindholmen i Göteborg som ska få namnet Karlastaden och där även andra mycket höga hus ska resas.

Påverkas jätteprojekten Karlatornet och Karlastaden av konjunkturavmattningen?

– Nej, jag tror inte det. Bostadsmarknaden är fortfarande stark i Göteborg. De som köper ser det nog mer långsiktigt än konjunkturen, säger Johan Live.

Nästan ”vecka för vecka” är tanken att ett nytt våningsplan ska komma på plats. Johan Live berättar att varje plan gjuts från en glidplattform som successivt skjuts allt högre upp längs tornets kärna. Men sedan en tid är alltså byggtakten betydligt lägre än tänkt, i väntan på ett avtal med ett ännu inte namngivet internationellt fastighetsbolag med säte utanför Sverige.

Det som hittills kan anas av Karlatornet är den komplicerade grundläggningen med långa betongpålar samt bottenplatta. Men inflyttningen flyttas från hösten 2021 till andra halvåret 2022.

Vid stadsbyggnadskontoret i Göteborg är man dock inte så orolig över projektet.

– Ola Serneke (vd för Serneke, reds anm.) har man räknat ut förr, men jag tror att han fixar Karlatornet även om han just nu inte har full finansiering av det, säger stadsarkitekten Björn Siesjö till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons