Annons

Bristen på vårdpersonal slår rekord i sommar

I Kristianstad har mer än hälften av alla intensivvårdssjuksköterskor sagt upp sig till sommaren. På Sahlgrenska i Göteborg saknas barnmorskor till 1 400 arbetspass under sommarmånaderna.

Inom psykiatrin i Örnsköldsvik måste vårdpersonal åka fram och tillbaka i taxi till Sundsvall under kvällar och helger för att patienterna ska få sina undersökningar.

Rekordstor brist råder på framför allt sjuksköterskor och även undersköterskor i svensk sommarsjukvård, visar SvD:s rundringning.

Under strecket
Publicerad

På Uddevalla sjukhus, där sjuksköterskan Vlora Deliu jobbar, känner man av konkurrensen om personal från den norska sjukvården.

Foto: Tomas Oneborg

"I grunden har vi en konstant sommarsituation som vi aldrig kommer ur", säger Anna Aldeborg, huvudskyddsombud och facklig företrädare för Vårdförbundet i Uddevalla och Trollhättan.

Foto: Tomas Oneborg

Uddevalla sjukhus.

Foto: Tomas Oneborg

Aldrig tidigare kommer så många vårdplatser att vara stängda när bristen på sjuksköterskor är rekordstor – och det gäller särskilt de specialiserade sjuksköterskorna.

Resultatet blir ofta överbeläggningar och enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har dessa blivit vanligare i nästan alla landsting.

Annons
Annons
Annons