Annons
X
Annons
X

Rekordår för rot- och rutavdrag

Utbetalningarna för rut- och rotavdrag har nått nya rekordsiffror. För båda tjänsterna ökade utbetalningarna 2015 med 16 procent, från förra året. Bara i december fördubblades rot-avdraget, jämfört med samma månad i fjol. För de som ännu inte ansökt om avdrag är det hög tid att söka – annars riskerar utbetalningen att utebli, varnar Skatteverket.

[object Object]
Utbetalningar för rot i december har fördubblats jämfört med samma period förra året. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sedan tjänsterna rot och rut infördes 2009 har avdragsfesten aldrig tagit slut. För helåret 2015 utbetalades totalt 23,3 miljarder kronor för både rot och rut, vilket är en ökning med 3,3 miljarder från året innan.

Trycket har varit särskilt stort på avdrag för rot-utbetalningar under 2015, vilket antas bero på att det avdraget sänktes från 50 till 30 procent vid årsskiftet, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

I december uppgick antalet rot-utbetalningar till 3,4 miljarder kronor. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med 1,8 miljarder kronor från samma period året.

Annons
X

För arbeten som betalats av kund i december har utförarna fortfarande möjlighet att göra avdrag även i januari. Men ansökan måste lämnas in inom några dagar, annars riskerar utbetalningen att utebli.

– Vi vill påminna om att utförarna måste ansöka om utbetalning senast 1 februari för arbeten som betalades av kunden under 2015, säger Henrik Westerlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vid årskiftet gäller även nya regler rut- och rot avdrag.

För rot har skattereduktionen sänkts från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Samtidigt behålls maxbeloppet, den totala skattereduktionen, oförändrad på 50 000 kronor per person och år.

För rut-avdrag går det fortfarande att göra avdrag för 50 procent av arbetskostnaden. Däremot har maxbeloppets sänkts till 25 000 kronor per person, med undantag för de som fyllt 65 vid årets ingång som fortfarande kan få 50 000 kronor i reduktion om året.

Rot och rut räknas ihop och är maximerat till 50 000 kronor i skattereduktion per person och år.

Annons
Annons

Utbetalningar för rot i december har fördubblats jämfört med samma period förra året.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X