Annons
X
Annons
X

Rekord för sd i väljarundersökning

Sverigedemokraterna passerar i en ny opinionsundersökning både centern och kristdemokraterna. För första gången får partiet över fem procents väljarstöd.

Av TT
(uppdaterad)

I undersökningen, som är gjord av norska Sentio Research och beställd av Sverigedemokraterna, får partiet 5,5 procent. I juni fick partiet 4,0 procent, men uppgången är inte statistiskt säker. Centerpartiet får i den nya undersökningen 4,9 procent och kristdemokraterna hamnar tre tiondelar under fyraprocentsspärren till riksdagen.

Sverigedemokraterna har av opinionsinstitut under sommaren fått runt fyra procent, men det här är första gången partiet når över fem procent.

– Ser man på tidsserien så är det ingen tvekan om att Sverigedemokraterna växer, säger Arve Östgaard på Sentio Research.

Annons
X

– Jag tror att det finns flera faktorer bakom uppgången. En är vår inställning till Lissabonfördraget där vi, kanske tillsammans med vänsterpartiet, är de enda motståndarna. En annan är att våra kommunpolitiker bedrivit ett bra arbete runt om i landet, säger Sverigedemokraternas partisekretare Björn Söder till TT.

Han tror också att de andra partiernas angrepp under Almedalsveckan kan ha gagnat partiets opinionssiffror.

– Att vi blir attackerade både från socialistiskt och borgerligt håll visar att vi är den enda egentliga oppositionen i Sverige i dag. Folk uppfattar nog de andra partierna som ganska lika med bara små nyansskillnader.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Opinionsundersökningen genomfördes veckan efter Almedalen där Sverigedemokraterna hamnade i fokus efter flera angrepp från de övriga parterna. Miljöpartiet och socialdemokraterna krävde att alla riksdagspartier ska avstå från samarbete med Sverigedemokraterna och även kd-ledaren Göran Hägglund ägnade en stor del av sitt tal åt att angripa partiets politik.

  – Det här är någonting som varje politiker och varje parti ska överväga ordentligt. Det har jag verkligen gjort och kommit fram till att det är väldigt viktigt att ta en diskussion om värderingsgrunder och om sakpolitiken, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till TT.

  Han tror att det är viktigt att diskutera och peka på att det är viktigt att se alla människors lika värde.

  – Statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet vill inte bedöma tillförlitligheten i Sentios undersökning, men påpekar att angreppen kan ha ökat stödet för partiet.

  – Det är klart att Sverigedemokraterna rätt mycket lever på att de etablerade partierna behandlar dem som något som katten dragit in. Mycket av deras antietablissemangsbudskap går hem hos personer som är väldigt besvikna på de etablerade partierna, säger han.

  – Men å andra sidan tror jag inte att de grupperna som stöder Sverigedemokraterna är jätteintresserade av mediebevakningen från Almedalen i början av juli.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X