Annons

Jag ska egentligen inte prata om det härRekommenderad läsning för dem som tror på ”skitjobb”

Sara Beischer
Sara Beischer Foto: Sevda Svensson

Mitt i Carema-skandalen kom Sara Beischers debut om äldreomsorgen. Nu skriver hon återigen om vården. Den här gången är det en författare som varvar Bokmässan med blöjbyten på vårdhemmet.

Publicerad

”Jag ska egentligen inte jobba här”. Redan titeln på Sara Beischers debutbok från 2012, gör oss uppmärksamma på en attityd som inte bara hör den specifika romanen till, utan som också, i allra högsta grad, är utbredd i verkligheten utanför den. Jag ska egentligen inte jobba här – det är alltså vad Moa både intalar sig och säger högt, när hon som 19-åring får jobb på äldreboendet Liljebacken. Det är ett arbete som inte är ett mål i sig, utan ett som är ”i väntan på”, ”under tiden”, ”fram till dess att”; Moa ska ju bli skådis sen, i sitt riktiga liv. Att vara vårdbiträde, är att ursäkta sig: egentligen inte.

Beischers debut kom ut mitt under brinnande Carema-skandaler, om någon fortfarande minns dem, och ansågs därmed vara ett synnerligen vältajmat inlägg i debatten om bristerna i äldreomsorgen. Det gjorde att den diskussion som titeln uppmanar till, den om inställningen till yrken som aldrig blir drömyrken, som tvärtom kallas ”skitjobb”, hamnade i skymundan. Jag minns att jag önskade, både av boken som sådan och av mottagandet, ett mer fördjupat samtal om vad vår syn på omsorgsarbete säger om vår människosyn; individuellt och samhälleligt.

Annons
Annons
Annons