Annons
X
Annons
X

Rejält bakslag för ”skeppare” Reinfeldt

Det står 1-0 mellan bloggarna och regeringen i halvtid. Fredrik Reinfeldt tvingades slutade tänka på regeringsdugligheten och släppa taget om FRA-förslaget.

ANALYS | FRA-DEBATTEN

FRA-kritikern Fredrick Federley brast nästan i gråt i talarstolen och statsminister Fredrik Reinfeldt var djupt irriterad när han kom ut från det moderata gruppmötet i riksdagen.

Känslorna låg utanpå när FRA-frågan närmade sig ett avgörande på tisdagen. Fredrik Reinfeldt brukar inte tveka att dra tillbaka förslag som stöter på starkt motstånd, och kallar sig då för en ”modern och lyssnade politiker”.

Men den här gången gjorde regeringen en annan bedömning, och körde med skrikande däck FRA-frågan rakt in mot mål i riksdagen.

Annons
X

Först inför ett hotande nederlag, kvällen före beslutet, lyssnade regeringen till kritiken från de egna riksdagsledamöterna. Försvarsminister Sten Tolgfors föreslog ett antal tillägg som ska stärka rättssäkerheten och integritetsskyddet.

En förklaring till den sena omvändelsen är att Fredrik Reinfeldt har pumpat upp betydelsen av regeringsdugligheten. I partiledardebatten förra gjordes den till något av en huvudfråga.

”Vi är i en förtroendebransch, Mona Sahlin” förklarade Reinfeldt för huvudmotståndaren och lade till en fråga: ”Vem är bäst skeppare på skutan när det blåser lite”?

Uppenbarligen ansågs inte den lyssnande statsministern vara en användbar karaktär i FRA-frågan, som har koppling till terrorism och rikets säkerhet.

Regeringsdugligheten krävde att Reinfeldt skulle styra FRA-skutan i hamn, men i stället tvingades regeringen alltså till justeringar i sista stund.

Centerns Fredrick Federley spelade skickligt upp rollen som den unge hjälten, som vågade utmana den egna regeringen och vann.

Men han och de andra kritikerna i riksdagen surfade också på en opinionen bland arga bloggare. Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson talade i går om en ”omfattande kampanj på Sveriges bloggar”.

Det står 1-0 mellan bloggarna och regeringen, alltså. Men det får nog sägas vara ett halvtidsresultat.

För det blir nu intressant att följa om koalitionen mellan de FRA-kritiska bloggarna och de rebelliska borgerliga riksdagsledamöterna överlever klubbslaget i riksdagen.

Det är ju inte givet att kritikerna utanför riksdagen tycker att en parlamentarisk kommitté, och ett uppdrag till Datainspektionen, räcker för att rädda Sverige från att utvecklas till ett Orwellskt mardrömssamhälle.

Både bloggare och enskilda borgerliga riksdagsledamöter har lyckats påverka regeringen. Men det är inte säkert att de blir lika nöjda med slutresultatet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X