Annons

Reinfeldts värld vitt skild från många andras

De ungdomar som inte har kommit in på arbetsmarknaden vid 30 års ålder blir de stora förlorarna i ett system med generellt höjd pensionsålder. Risken är att Sverige kommer att skapa riktig fattigdom, utan att lösa problemet med integriteten och ungdomsarbetslösheten. Det skriver författaren och journalisten Roger Älmeberg.

Under strecket
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt lever i den skyddade politiska sfären kring regeringskansliet och riksdagen sedan tidig ungdom. Tydligen återspeglar det sig i hans syn på hur arbetslivet i Sverige fungerar. Runt sig ser han unga snabba assistenter och äldre riksdagsmän som inte visar några fysiska tecken på utslitning. De har andra problem och kan även ”pensionera” sig med full lön vid tidig ålder.

Reinfeldt återkommer nu till en av sina käpphästar när den andra med skattesänkning verkar vara i stallet. Pensionsåldern ska lösa Sveriges framtida problem och efter att tidigare år ha talat om att höja pensionsåldern till 67 år satsar nu statsministern på att folk ska kunna jobba tills de blir 75 år. Förmodligen ska man först då kunna få full pension.

Annons
Annons
Annons