Annons
X
Annons
X

”Reinfeldts S-flirt kan bli kostsam”

Fredrik Reinfeldts strategi är att göra Moderaterna till ett statsbärande parti. I går flirtade han öppet med socialdemokratiska väljare. Men det kan bli de andra borgerliga partierna som får betala priset.

”Rollen som det långsiktiga statsbärande partiet som ser hela befolkningen är ledig.”

Med de orden öppnade moderatledaren Fredrik Reinfeldt i går sitt partis arbetsstämma och passade samtidigt på att öppet flirta med socialdemokratiska väljare. Han skissade på ett moderat folkhem under rubriken Föregångslandet Sverige. Han kostade till och med på sig att hänvisa till Tage Erlander, den svenske statsminister som hittills haft det längsta regeringsinnehavet.

Den moderata partiledningen arbetar vidare på sin plan för att bryta den socialdemokratiska dominansen inom svensk politik. Det har hela tiden stått klart att en mandatperiod med en borgerlig regering bara är ett delmål. Två mandatperioder är minimikravet och med drygt ett år till nästa val är det dags för Moderaterna att gå på offensiven.

Annons
X

I ett av Fredrik Reinfeldts kanske tyngsta tal sedan han tillträdde som moderatledaren igår att bryta ny mark. Han fortsatte sin uppgörelse med Moderaternas förflutna och underströk att partiet varit för fixerat vid socialdemokratin. Det s-märkta samhällsbygget har inte varit ”så dåligt som den borgerliga kritiken ibland velat göra gällande”, sade han. Ett parti som bara återspeglar ett annat parti aldrig kan växa sig stort, förtydligade han senare.

För att lyckas bli ett statsbärande parti är uppenbarligen den moderata bedömningen att det inte går att ständigt opponera sig mot en samhällsmodell som väljarna har ställt sig bakom under större delen av 1900-talet.

I stället måste partiet satsa kraften på att mejsla ut sin egen politik, en politik som omfattar alla, löd Reinfeldts tes. Men nyckeln till framgång förefaller retorisk snarlik den socialdemokratiska. Politiken behövs för att ”utjämna livschanser” och Sverige ska en ”välfungerande skattefinansierad välfärd”.

Fredrik Reinfeldt gjorde i går allt för att framställa sitt parti som statsbärande. En hjälpande hand, om än oavsiktligt, har han redan fått från Mona Sahlin. När hon band sig vid en regeringskoalition med Vänsterpartiet och Miljöpartiet urholkade hon samtidigt Socialdemokraternas trovärdighet som det parti som ensamt kan leda landet.

Men när Fredrik Reinfeldt deklarerar att hans parti i framtiden ska dominera svensk politik så riskerar de övriga allianspartierna att hamna i kläm. Blir Moderaterna trovärdigt som ett statsbärande parti kan man framstå som det säkraste kortet att satsa på för borgerliga väljare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X