Reinfeldts olika ansikten

På valnatten satte Fredrik Reinfeldt punkt för sin politiska karriär. Den inleddes med Slaget i Lycksele och kröntes av allianssamarbetet. Sista strofen formulerade han själv i söndags: ”Det har varit fantastiska år”. Här skildras hans bana genom några av de personer som har korsat hans väg.

Under strecket
Publicerad
Annons

SvD skildrar här Fredrik Reinfeldts bana genom några av de personer som har korsat hans väg: ”Mest berömt av alla inbördeskrig.” Så har det som brukar kallas för Slaget i Lycksele beskrivits. På MUF-stämman utmanade Fredrik Reinfeldt 1992 ordföranden Ulf Kristersson. Han tog över med minsta möjliga marginal efter en tio månaders lång strid. Kristersson-falangen ska ha kommit sorgklädda till banketten. För första gången visade Fredrik Reinfeldt sin extrema beslutsamhet, som han många gånger senare skulle visa prov på. Striden hindrade honom inte att senare ta in Ulf Kristersson i regeringen. Numera finns det krafter inom M som anser att Kristersson är den som bäst kan förvalta hans arv.

Fredrik Reinfeldt reser hals över huvud hem från Wien. Han har fått order att inställa sig vid Moderaternas riksdagsgrupp. Där blir han utskälld efter noter av M-ledaren Carl Bildt sedan han har kritiserat partitoppen för att inte ha gjort en grundlig eftervalsanalys efter nederlaget 1994. ”Det var förfärligt” berättar han senare för journalisten Anita Kratz. Men den som lyssnade noga på hans kritik den gången kunde redan då se drag av de Nya Moderaterna. Två moderatledare lyfts numera fram i historieskrivningen - ingen av dem heter Carl Bildt. Gösta Bohman och Fredrik Reinfeldt är stjärnorna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons