Annons
X
Annons
X

Reinfeldts inre krets krymper

Statsminister Fredrik Reinfeldts inre krets har försvagats genom offret av Ulrica Schenström som var hans allra närmaste medarbetare. Nu måste han stötta sig mot de tiotal unga moderater som finns kvar i den mäktiga kärngrupp som styr partiets utveckling.

SvD har tagit fram en lista över några viktiga personer som har Fredrik Reinfeldts öra. Några som han kan luta sig mot när det blåser som mest, några som han lyssnar på mer än andra. Listan är knappast komplett och viktningen av dem är heller inte lika tung för alla. Några är extremt betydelsefulla, andra är personer i hans närhet som han gett viktiga uppdrag.

Till den inre cirkeln hör partiets chefsekonom och finansministern Anders Borg och kommunikatören, strategen och partisekreteraren Per Schlingmann. Tillsammans med Reinfeldt står de bakom partiets förvandling till de nya moderaterna och har ett slags tolkningsföreträde på hur långt förändringen kan gå. De känner varandra väl sedan många år och är några av Reinfeldts mest förtrogna rådgivare.

Det var även Ulrica Schenström, men hon är nu borta från statsrådsberedningen. Om kontakten är helt avskuren är inte säkert även om hon inte längre har någon plats i Rosenbad.

Annons
X

Relationen med förre försvarsministern Mikael Odenberg är däremot avbruten. Han ingick tidigare i den krets som arbetade fram partiets handlingsprogram som lade grunden för de nya moderaterna. Han fungerade som ett slags brygga mellan de gamla och de nya moderaterna.

Till det inre gänget hör också arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Han har inte varit lika intimt förknippad med partiets omsvängning, men kan ändå sägas ha varit en viktig länk mellan gamla och nya moderater, inte minst när han var partisekreterare.

En mer dold makthavare är ­ 42-åriga Nicola Clase som fungerat som Fredrik Reinfeldts utrikespolitiska rådgivare. Efter att ha varit statssekreterare för den utrikespolitiska samordningen är det nu meningen att hon ska efterträda Ulrica Schenström och för en tid bli Reinfeldts närmaste medarbetare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mikael Sandström är doktor i ekonomi och har den viktiga uppgiften som partiets statssekreterare i det inrikespolitiska samordningskansliet tillsammans med Anna-Karin Alterå (c), Helena Dyrssen (fp) och Jakob Forssmed (kd). Han har fått ett stort ansvar av sin partiledare vilket vittnar om ett rejält förtroende för honom.

  När det skar sig med den förre MUF-basen Johan Forssell som var stabschef i statsrådsberedningen fick Kristoffer Tamsons ta över. Han har en viktig kommunal bakgrund och har tidigare jobbat som omvärldsanalytiker på partiets riksdagskansli och senare varit en av Reinfeldts talskrivare.

  Några andra unga medarbetare som Fredrik Reinfeldt sätter stort värde på är Moa Eriksson som är talskrivare och politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen. Hon anses vara ideologiskt mycket skarp. Dessutom Pär Henriksson som är moderaternas kommunikationschef och ansvarig för partiets kampanjer. Precis som så många andra i statsministerns närhet har han en bakgrund som marknadsförare och PR-konsult.

  Filippa Reinfeldt är svår att gå förbi när det handlar om att ha inflytande på Fredrik Reinfeldt. Inte bara om vardagligheter hemma vid köksbordet. Hon är också ideologiskt tydlig, har gedigna kommunala erfarenheter och jobbar praktiskt i en allians och med sjukvårdspolitiken som numera är en av partiets viktigaste frågor.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X