Annons
X
Annons
X

Reinfeldts huvudvärk – sex punkter

Saudiaffären fortsätter spöka för regeringen – nu står klart att även FP-ledaren Jan Björklund kan kallas till KU-förhör. Samtidigt tampas regeringen Reinfeldt med fler problem. SvD listar alliansens största knäckfrågor.

[object Object]
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skissar ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder. Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX

1 Saudiaffären:

Sten Tolgfors har lämnat posten som försvarsminister, men affären är på intet sätt slut för det. Nu öppnar Peter Eriksson, ordförande i regeringens konstitutions- utskott, för att även utbildnings-minister Jan Björklund (FP) kan komma att frågas ut i KU.

–Han har talat om att det har hållits överläggningar på parti- ledarnivå. Om det är så kan statsministern ha känt till det här, säger Eriksson.

Annons
X

Sedan tidigare står klart att Fredrik Reinfeldt och handels- minister Ewa Björling kan kallas till förhör, vid sidan av Tolgfors.

Hur mycket regeringen faktiskt förlorar på Saudiaffären vet ingen i dag. Miljöpartiets parti- sekreterare Anders Wallner anser att Reinfeldt bagatelliserar frågan.

–Han försöker säga att det handlar om affärsrelationer och arbetstillfällen, men det tror jag inte folk går på.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2 Opinionen:

  S befinner sig i en uppåtgående spiral – till regeringens förtret. I januari noterade partiet sitt sämsta resultat någonsin i en Sifomätning: 24,6 procent. Bara två månader senare hade väljar- stödet stigit till 33,7 procent.

  Lena Wängnerud, statsvetare vid Göteborgs universitet, konstaterar att alliansen möter motstånd för första gången på länge.

  –Saker har förändrats väldigt snabbt. Men vi har sett snabba svängningar i opinionen förr.

  För fyra år sedan – före S-krisen – hade den rödgröna oppositionen ett försprång långt större än dagens. Men regeringen framstår som tröttare nu, anser Wängnerud, vilket talar emot en liknande upphämtning den här gången.

  –Möjligen är oppositionens läge också ett annat. Framför allt S verkar ha fått en ledare som kan samla både partimedlemmar och väljare.

  3 Passivitet:

  Fredrik Reinfeldt med ministrar uppfattas just nu som regeringströtta och utan idéer, menar Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet. Att sittande regering backar i opinionen mellan val är inte ovanligt, men kanske bör M se upp lite extra ändå:

  –Saudiaffären påverkar dem utan tydlig partitillhörighet. Regeringen riskerar mer än förut, eftersom väljarna vandrar mellan S och M på ett sätt som de inte gjort tidigare.

  Pr-konsulten Daniel Färm, tidigare politiskt sakkunnig hos S, hävdar att regeringen har förlorat förmågan att ta sig an morgon- dagens problem. Men han varnar:

  –Det vilar något av en förbannelse över svenska partier på väg upp i opinionen, risken finns att man inte får den kraft som en förnyelse kräver.

  4 ”Kannibalismen”:

  I den senaste mätningen noterade KD 3,5 procent. Ett problem för det borgerliga samarbetet är att alla inte kan synas lika mycket. Det är ett problem, enligt Lena Wängnerud. Om alliansen ska bilda regering igen måste samtliga partier över 4-procentsspärren.

  –Det gäller även C. Det räcker med att något av partierna åker ur riksdagen för att läget ska bli svårt.

  Färm tror att fler soloturer är att vänta från de borgerliga. Men Johan Ingerö, KD:s presschef, håller inte med. Att hans parti gjort en del utspel beror enbart på att det fallit sig så:

  –Socialutskottet har hanterat flera frågor som berör oss, då har vi haft anledning att agera. Jag tror inte på en politik där man skriker högst.

  5 Jobben:

  ”Det nya arbetarpartiet” – Moderaterna – har enligt kritikerna inte lyckats i jobbfrågan; arbetslös- heten är högre nu än när alliansen kom till makten. I valet 2010 hade väljarna den ekonomiska krisen i färskt minne, vilket statsvetaren Jenny Madestam tror räddade regeringen.

  –Det var nästan tur för alliansen att den inträffade. Men arbetslösheten är relativt sett hög. Det parti som inte tar tag i frågan förlorar nästa val, säger hon.

  Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna och tidigare politiskt sakkunnig inom C, berömmer regeringen för att ha hållit efterfrågan uppe. Samtidigt efterfrågar hon tidigare utlovade reformer:

  –Omkring 70 procent av småföretagen använder inte Arbetsförmedlingen när de ska anställa. Då blir det viktigt att finna alternativ – vilket regeringen hade på sin agenda. Nu gäller att alliansen får upp farten igen.

  6 Regeringsombildning:

  Sten Tolgfors avgår och i samband med det har riksdagsledamöter önskat att Fredrik Reinfeldt ska genomföra en större regeringsombildning. Utmärkt, tycker Jenny Madestam, som tycker att statsministern samtidigt bör grunna över sin egen roll:

  – Jag tycker att det vore genialiskt att byta partiledare, annars finns risken att han går samma öde till mötes som Göran Persson. Att väljarna tröttnar. Människor vill ha nytt hela tiden i dag.

  Annons
  Annons
  X

  Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skissar ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder.

  Foto: CONNY SILLÉN / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X