Annons
X
Annons
X

Reinfeldts första nederlag

Regeringen åkte i dag på sitt första nederlag i riksdagen, som röstade för en besparing i regeringskansliet på 300 miljoner.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson innan omröstning om regeringsbesparingarna i riksdagen i Stockholm på torsdagen. Foto: SCANPIX

Rösterna blev 155 för och 148 emot.

– Vi förlorade nära nog ingen omröstning förra mandatperioden. Går man tillbaka till Göran Perssons minoritetsregering, så var det mer vanligt, och det tror jag man ska vara inställd på när det gäller minoritetsregeringar, och det har jag också sagt till svenska folket, sade Reinfeldt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han framhöll att regeringen försökt söka samarbete med S och MP i flera frågor, bland annat Afghanistanfrågan, men även i frågan om regeringskansliets budget.

  Annons
  X

  – Men jag tror att det har varit viktigare för Thomas Östros att mer permanent minska regeringskansliet och tillsammans med Jimmie Åkesson skicka den här julhälsningen till de anställda, sade Reinfeldt.

  – Utskottets förslag om en besparing på 300 miljoner i regeringskansliet överensstämmer väl med vår uppfattning. Regeringen måste i likhet med medborgarna hushålla med sina resurser, sade Jonas Åkerlund (SD) när han i sitt anförande gjorde klart att partiet ställer sig bakom besparingskravet.

  Sverigedemokraterna röstade inte på sitt eget förslag om en besparing på 670 miljoner kronor på regeringskansliets budget. I stället stödjer man betänkandet från konstitutionsutstkottet (KU), som innebär en besparing på 300 miljoner kronor.

  – Regeringskansliet tycks vara helig mark. Det ska sparas överallt utom runt Fredrik Reinfeldt, sade Peter Hultqvist (S).

  Enligt de borgerliga innebär det drastiska nedskärningar på personal och ambassader. Socialdemokraterna avvisar det och hänvisar till att det finns utrymme för besparingar.

  Utrikesdepartementet har identifierat ett antal ambassader som är i farozonen om regeringen tvingas skära i regeringskansliets anslag. Enligt vad TT erfar finns de i följande städer: Alger, Bryssel, Buenos Aires, Havanna, Hong Kong, Khartoum, Lissabon, Luanda, Pyongyang och Rabat.

  In i det sista har diskussioner pågått mellan de rödgröna och de borgerliga om en kompromiss. Men när ledamöterna gick in i kammaren vid lunchtid för debatt fanns ingen uppgörelse.

  Däremot bryter Socialdemokraterna mot praxis i riksdagen, hävdar Per Bill (M).

  Han syftar då på att oppositionen normalt inte reserverar sig mot regeringens budgetramar utan bara anför sina förslag i särskilda yttranden. Det innebär normalt att det inte uppstår några voteringar kring budgetramarna.

  Nu har S i stället valt att inom de enskilda utgiftsområdena lägga förslag på besparingar och yrka på dem i kammaren, vilket har öppnat för den situation som nu råder kring besparingarna i regeringskansliets budget.

  Ett nederlag i riksdagen kring frågan om regeringskansliets budget hotar inte regeringen Reinfeldt på något sätt, anser de statsvetare TT talat med.

  – Han klarar väl nederlag i alla slags omröstningar utom möjligen en misstroendeomröstning mot honom själv, statsbudgeten och kanske en misstroendeomröstning för någon av de riktigt tunga ministrarna, säger professor Henrik Oscarsson.

  Däremot tror han att det leder till att arbetet för regeringen blir mer tungrott.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson innan omröstning om regeringsbesparingarna i riksdagen i Stockholm på torsdagen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X