Annons
X
Annons
X

Reinfeldt: Visade imponerande styrka

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar Thatcher, som han träffade en gång efter det hon slutat som premiärminister i början av 1990, en historisk gestalt. Hon var en ledare för sin tid, i ett Storbritannien nedkört och i behov av reformer.

Av TT
Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

– Hon var en ideolog bland många pragmatiker. Jag tror väl mer på det pragmatiska, men jag har som många imponerats av hennes styrka, principfasthet och pålästhet, säger Reinfeldt.

Hennes person och politik delade omgivningen i två läger i synen på henne: hyllning eller starkt avståndstagande, enligt Reinfeldt.

Men hennes kanske mest betydande eftermäle är, enligt Reinfeldt, att hon inspirerade Tony Blair och hans omgörning av Labour till New Labour.

Annons
X

Något som sedan i sin tur har blivit en inspirationskälla för både de Nya Moderaterna och Socialdemokraterna, enligt statsministern.

– De sade att mycket av det Thatcher gjorde ska vara kvar, men till det ska vi föra New Labour. Och det skulle jag säga har i sin tur både påverkat tillkomsten av Nya Moderaterna och hur en del svenska Socialdemokrater tänker, säger Reinfeldt.

För tidigare Vänsterledaren Gudrun Schyman, numer en av talespersonerna för Feministiskt Initiativ (FI), var Margaret Thatcher aldrig någon inspirationskälla som ledare. Men hon tycker att Thatcher på många sätt var ”beundransvärd”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hennes karriär som kvinna i en mycket mansdominerad politisk värld var intressant, säger Schyman till TT.

  – Hon visade på ett väldigt bra sätt att det inte är så stor skillnad mellan kvinnor och män. Hon visade att det går alldeles utmärkt att vara kvinna och ha ett traditionellt ledarskap, hårda nypor och peka med hela handen.

  Men någon feministisk förebild är Thatcher knappast, tvärtom, tycker Schyman. Hon släppte inte fram andra kvinnor till tunga positioner och hade inga ambitioner att förändra någon patriarkal ordning.

  Thatcher väckte starka känslor och Schyman tror att det hade att göra med att hon var kvinna på en position där många tänker sig en man.

  – Hon bröt normen. Tycker man illa om den politik hon förde, ligger det nära till hands för många att uttrycka sig i termer av hat mot henne som kvinna, säger Schyman.

  tt

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X